Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

EU ja Bri­tan­nia pää­si­vät kaup­pa­so­puun – "Kello ei enää tikitä"

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui Euroopan unionin kanssa tehtyä sopimusta Britannian tähän asti suurimmaksi kauppasopimukseksi.
Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui Euroopan unionin kanssa tehtyä sopimusta Britannian tähän asti suurimmaksi kauppasopimukseksi.
Kuva: Andrew Parsons / No10 Downing St

EU ja Britannia ovat päässeet kauppasopuun, vahvistavat neuvotteluosapuolet. Neuvottelujen takarajaa siirrettiin moneen kertaan, ja viimeiseen asti väännettiin muun muassa kalastuskiintiöistä. Lopullinen sopimus on 2 000-sivuinen.

– Kello ei enää tikitä, sanoi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier tiedotustilaisuudessa.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen luonnehti sopimusta hyväksi, oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi. Hänen mukaansa EU:n kilpailusääntöjä noudatetaan jatkossakin ja Britannian kanssa tehdään vastaisuudessakin yhteistyötä muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, energia-asioissa, turvallisuudessa ja liikennekysymyksissä.

– Yhdessä saavutamme yhä enemmän kuin erillämme, von der Leyen sanoi.

Kalastuksen ehdoista on sovittu yli viideksi vuodeksi. Sen aikana EU luopuu neljänneksestä nykyisistä kalastuskiintiöistään Britannian vesillä. Siirtymäajan jälkeen kalastuskiintiöistä sovitaan vuosittain.

Sopimuksen myötä Britannia myös jää pois Erasmus-opiskelijavaihdosta.

Omaa oloaan von der Leyen kuvaili helpottuneeksi. Britannian pääneuvottelija David Frost kutsui sopimusta Twitterissä erinomaiseksi.

Britannian hallitus kehuu aikaansaannosta

Britannian hallitus puolestaan sanoo maan ottaneen takaisin kontrollin rahoistaan, rajoistaan, laeistaan, kaupastaan ja kalastusvesistään. Hallitus kuvailee tiedotteessaan, että sopu on fantastinen uutinen perheille ja kaupalle joka puolella Britanniaa.

Tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen EU:n kanssa solmittu vapaakauppasopimus, joka perustuu nollatulleihin. Pääministeri Boris Johnson kutsui sopimusta Britannian tähän asti suurimmaksi kauppasopimukseksi. Hänen mukaansa neuvottelut olivat välillä kiivaita.

– Mutta uskon, että tämä on hyvä sopimus koko Euroopalle.

Britannian hallituksen mukaan sopu tarkoittaa, että maalla on täysi poliittinen ja taloudellinen itsenäisyys tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Voittoisena tiedotustilaisuudessa esiintynyt Johnson sanoi, että kauppasopu EU:n kanssa turvaa työpaikkoja ja mahdollistaa sen, että brittiyritykset voivat tehdä vielä nykyistä enemmän kauppaa Euroopan kanssa.

Johnsonilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, että eikö lähteminen unionista lisää byrokratiaa ja eikö pääministeri kaupittele sopimusta väärin.

Johnson oli eri mieltä. Hän kertoi, että sopimuksessa sanotaan, että jos jompikumpi osapuoli kokee asemansa heikkenevän, kuluttajien ja yritysten suojaamiseksi voidaan asettaa tullimaksuja.

Johnson sanoi, että Britannia on ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1973 itsenäinen rannikkovaltio, jolla on täysi kontrolli vesistään. Hän kuitenkin lisäsi, että vaikka Britannia on lähtenyt EU:sta, maa pysyy kulttuurisesti, historiallisesti, strategisesti ja geologisesti yhteydessä Eurooppaan.

Johnson riemuitsi myös siitä, että Britannia vapautuu EU-tuomioistuimen vallasta.

Maiden pitää hyväksyä sopimus

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Sen takia ratkaisua haettiin kuumeisesti viime hetkiin saakka. Jos ratkaisua ei olisi syntynyt, Britannian ja EU:n välille olisi muodostunut tulliraja ja kaupankäynti olisi vaikeutunut huomattavasti rajamuodollisuuksien vuoksi.

Neuvottelutuloksen syntyminen ei vielä ole lopullinen niitti, sillä EU:n 27 jäsenmaan ja Britannian pitää vielä käydä sopimusteksti läpi ja hyväksyä se. Britannian parlamentti käsittelee EU:n kanssa sovittua kauppasopimusta ensi keskiviikkona. Sekä ala- että ylähuoneen on määrä äänestää asiasta.

Pääoppositiopuolue työväenpuolue aikoo äänestävää sopimuksen puolesta, puheenjohtaja Keir Starmer kertoi.

EU-parlamentti käsittelee sopimusta vasta jälkikäteen ensi vuoden puolella.

Euroopan johtajat tyytyväisiä

Euroopan johtajat ottivat sopimuksen vastaan riemulla. Irlannin pääministeri Micheal Martin kutsui sopimusta erittäin tervetulleeksi. Samoin sanoin sitä luonnehtivat Britannian entiset pääministerit David Cameron ja Theresa May.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi uskovansa, että sopimus on hyvä lopputulos. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan EU:n yhtenäisyys ja päättäväisyys palkittiin sopimuksessa.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon puolestaan reagoi sopimukseen ilmoittamalla, että Skotlannin tulevaisuus on itsenäisenä eurooppalaisena maana.

– Ennen kuin spinnaaminen alkaa, on syytä muistaa, että brexit tapahtuu vastoin Skotlannin tahtoa, Sturgeon kommentoi Twitterissä.

– Ja mikään sopimus ei voi koskaan korvata sitä, minkä brexit meiltä vie, hän jatkoi.