Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Etä­val­men­nus tuo uusia haas­tei­ta – val­men­ta­ja Jani Hir­si­vaa­ra ja val­men­net­ta­va Mette Baas miet­ti­vät pi­ka­juok­si­jan tulevaa pää­mat­kaa

Valmentaja Jani Hirsivaaran yksi viime kesänkohokohdista oli seurata valmennettavansa Mette Baasin edesottamuksia uusitulla Sauvosaaren kentällä nuorten SM-kisoissa. Baas juoksi 22-vuotiaiden mestariksi sekä 400 metrillä että 400 metrin aidoissa.

Baas voitti 400 metriä myös Kalevan kisoissa. Viestikultaa tuli Veitsiluodon Kisaveikkojen joukkueessa 4 x 400 metrillä.

Hirsivaara ja Baas ovat pähkäilleet yhdessä ja yksinään tuleeko 20-vuotiaan Joensuuhun muuttaneen juoksijan päämatkasta 400 metrin sileä vai aidattu ratakierros.

– Euroopan tilastoissa Mette oli alle 23-vuotiaiden rankingissa 400 metrillä 16 ja aidoissa 21. 2000-luvulla syntyneissä sijoitukset olivat viides ja seitsemäs eli ero erot ovat pienet. Vielä ensi kaudella päämatka on varmuudella 400 metriä, mutta aitaharjoittelua tulee viimevuotista enemmän, Jani Hirsivaara kertoo.

Jani Hirsivaara huomasi valmennettavansa lahjakkuuden jo vuosia sitten.

– Lahjakkuuden lisäksi harjoitusmotivaatio on iso tekijä, mihin laadukkaalla valmennuksella on suuri vaikutus. Meten motivaatio on kohdallaan ja urheilu on hänen ykkösasiansa.

Valmennettavalla Mette Baasilla ja valmentaja Jani Hirsivaaralla on takana kiitettävästi mennyt kilpailukausi. Parivaljakko kävi läpi Tampereella Ruotsi-ottelussa syntynyttä 400 metrin ennätysjuoksua.
Valmennettavalla Mette Baasilla ja valmentaja Jani Hirsivaaralla on takana kiitettävästi mennyt kilpailukausi. Parivaljakko kävi läpi Tampereella Ruotsi-ottelussa syntynyttä 400 metrin ennätysjuoksua.

Joensuun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Mette Baas on menestynyt aiemminkin aitajuoksussa. Jo 15-vuotiaana hän voitti nuorten SM-pronssia pika-aidoissa. Kesällä 2019 Mette voitti 19-vuotiaiden sarjassa SM-kultaa 400 metrillä ja oli aidoissa toinen.

– Mette on ruumiinrakenteeltaan pitkäraajainen, joten 400 metrit aidat olisi hänelle sopiva matka. Meten juoksu on taloudellista ja välitykset ovat isot, joten 400 metriä on sopiva matka. Jo aivan perusaitatekniikalla hän tekee kovia tuloksia.

Jani Hirsivaaran ja Mette Baasin valmennuskuviot ovat menneet osittain uusiksi, kun valmennettava muutti Joensuuhun. Harjoitusohjelmien teko ei ole ongelma, mutta valmentaja olisi mieluusti läsnä tietyntyyppisissä harjoituksissa. Pelkkä videokuva ei täysin korvaa läsnäoloa.

– Rytmijuoksussa ja aitojen ylitystekniikkatreeneissä olisi valmentajan hyvä olla henkilökohtaisesti läsnä. Tilanne ei ole optimaalinen, mutta toisaalta Metellä on Joensuussa hyvä yleisurheilijoista koostuva rinki ympärillään, mihin kuuluvat muun muassa Kristiina Mäkelän entinen valmentaja Jarkko Kumpulainen, joka toimii yleismies-Jantusena auttaen tarvittaessa ja tekee urheilijan oloa kotoisaksi sekä Meten seurustelukumppani Samuli Auvinen.

Jani Hirsivaaran tarkoituksena on hypätä muutaman kerran harjoituskaudella autonrattiin ja ajaa 525 kilometrin matka Torniosta Joensuuhun. Automatkailut ja töistä poissaolot vaativat myös valmentajalta resurssien lisäämistä. Menestys ja kehittyminen ei tule ilmaiseksi

Joensuussa harjoitusolosuhteet ovat ihanteelliset, sillä käytössä on 350 metrin sisärata. Hirsivaara aikoo olla Baasin mukana myös SUL:n leireillä Pajulahdessa.

Syväkankaan koulussa liikuntaa ja terveystietoa opettava Jani Hirsivaara on saanut ilokseen huomata, että Mette Baas on kasvanut urheilijana tulosten paranemisen myötä myös henkisellä puolella.

– Kommunikointi esimerkiksi harjoitusohjelmista on lisääntynyt, mikä on pelkästään hyvä asia. Olen saanut aamulla jo kello 6.15 Meteltä viestiä, joka koskee harjoituksen sisältöä.

Valmentajan ja valmennettavan suhde ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Hirsivaara muistaa pitkään Ruotsi-ottelun tunnelmat ennen 400 metrin lähtöä.

– Silloin Mette käski minun lähteä menemään muualle. Olimme suunnitelleet aiemmin taktiikaksi kilpailla Ruotsin kakkosjuoksijaa vastaan ja antaa Euroopan mestari Moa Hjelmerin mennä menojaan. Tutkailin tarkemmin tilastoja ja huomasin, että Meten ja Moanin 100 metrin ennätykset ovat liki samoja. Kun takakaarteessa puhalsi periaatteessa ensimmäistä kertaa viime kaudella kova myötätuuli niin sanoin Metelle, että nyt juostaan Hjelmeriä vastaan.

Se ei ollut suomalaisjuoksijan mieleen.

– Mette piti Hjelmeriä liian kovana vastustajana. Naisten piti olla tasoissa 200 metrin kohdalla ja niin he olivatkin kuten myös myötätuulen avustuksella 300 metrissä. Hjelmer teki Metteen 0,35 sekunnin eron vasta viimeisellä 50 metrillä. Kisan jälkeen keskustelu oli huomattavasti valoisampaa ja lämpimämpää, Hirsivaara muistelee.

Viime kaudelle kaksikko oli laittanut aikojen suhteen tavoitteeksi tavoitteeksi pyöreät luvut 12, 24 ja 54.

– 12 sekuntia alittui ensimmäisessä satasen juoksussa, 200 metriä taittui Kalevan kisoissa ajassa 24,04 ja 400 ennätys parani Ruotsi–Suomi -maaottelussa 53,42:een. Tavoitteet täyttyivät.

Tulevalla peruskuntokaudella juoksijan kilometrimäärät nousevat edellisvuoteen verrattuna.

– Oikein tehdyllä kestävyysharjoittelulla ei ole negatiivista vaikutusta nopeusominaisuuksiin, Jani Hirsivaara tietää kertoa.

Valmennus

Jani Hirsivaara

Seura: Veitsiluodon Kisaveikot.

Valmennettavat: Mette Baas, Eino Haase, Kalle ja Onni Hirsivaara, Laura Loponen OP (konsultointi).

Toimii myös Meri-lappi Unitedin naisten fysiikkavalmentajana.

Aktiiviaikana päälajina ampumahiihto.

Suorittanut A-, B- ja C-valmennuskoulutukset lajiosina yleisurheilu, hiihto, suunnistus ja ampumahiihto.

Valmentajan erikoisammattitutkinto Pajulahdessa yleisurheilulinjalla.

Liikunnanohjaaja, erikoistuminen valmennukseen Vierumäellä.

Fysioterapeuttiopintoja.

Valmennus- ja testausopin opintoja Jyväskylän yliopistossa.

Luokanopettajaksi Oulun yliopistosta.

Työskentelee Syväkankaan koululla liikunnan ja terveysopin opettajana.

Mette Baasin mitalit: 22 Suomen mestaruusmitalia ja 4 Pohjoismaiden mestaruusmitalia.

Jani Hirsivaaran mitalit: 52 Suomen mestaruusmitalia valmentajana (lajit yleisurheilu, hiihto ja ampumahiihto).