Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Es­to­nia-do­ku­men­tin tekijät va­pau­tet­tiin syyt­teis­tä hau­ta­rau­han rik­ko­mi­ses­ta

Oikeuden mukaan ruotsalaismiehiä ei voi tuomita, koska kuvaussukellukset hylylle tehtiin saksalaiselta alukselta kansainvälisillä vesillä.

Helsinki/Göteborg
Dokumentaristi Henrik Evertssonia syytettiin hautarauhan rikkomisesta hänen dokumenttiryhmänsä Estonian hylylle tekemien sukellusten vuoksi.
Dokumentaristi Henrik Evertssonia syytettiin hautarauhan rikkomisesta hänen dokumenttiryhmänsä Estonian hylylle tekemien sukellusten vuoksi.
Kuva: BJORN LARSSON ROSVAL

Ruotsissa Göteborgin käräjäoikeus on vapauttanut kaksi miestä, joita syytettiin autolautta Estonian hylkyä koskevan hautarauhan rikkomisesta.

Dokumentaristi Henrik Evertssonin johtama ryhmä lähetti sukellusrobotin hylylle syksyllä 2019. Viime syksynä esitetyssä tv-dokumentissa kerrottiin tietoja hylyn kyljessä olevasta reiästä.

Oikeuden mukaan sukellukset hylylle rikkoivat Ruotsissa voimassa olevaa lakia hautarauhasta. Kaksikkoa ei kuitenkaan voida rangaista, koska he toimivat Saksan lipun alle rekisteröidyltä alukselta kansainvälisillä vesillä. Saksa ei ole allekirjoittanut kansainvälistä sopimusta Estonian hautarauhasta.

Puolustuksen mukaan kuvausryhmä myös teki tärkeää journalistista työtä lisätiedon hankkimiseksi Estonian turman tapahtumista.

Syyttäjä vaati sakkoja ja ehdollista

Syyttäjän mukaan Evertsson ja hylkyasiantuntija Linus Andersson rikkoivat Ruotsin allekirjoittamaa ja lainsäädäntöönsä sisällyttämää sopimusta Estonian hautarauhasta, olivatpa motiivit kuinka ylevät tahansa. Syyttäjä oli vaatinut kaksikolle ehdollista vankeutta ja sakkoja.

Tv-dokumentissa esitetyt tiedot hylyn kyljessä olevasta reiästä on johtanut siihen, että hautarauhalakia ollaan Ruotsissa muuttamassa siten, että uudet tutkimussukellukset hylylle olisivat mahdollisia. Nykyinen laki sallii sukellukset vain joko hylyn peittämiseksi tai ympäristönsuojelusyistä.

Viron, Suomen ja Ruotsin tutkintaviranomaiset sopivat joulukuussa kartoittavansa mahdollisia tulevia toimenpiteitä. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan päätös siitä, ovatko vedenalaiset tutkintatoimet välttämättömiä, on lippuvaltio Viron käsissä. Viro myös ratkaisee mahdollisten tutkintatoimien toteuttamisen, Otkes tiedotti joulukuussa.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994. Haverissa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli ruotsalaisia. Virallisen onnettomuustutkinnan mukaan Estonian uppoamisen syy oli aluksen keulavisiirinirtoaminen kovassa merenkäynnissä.