Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Pääkirjoitus: Ää­nes­tä­jien oi­keus­tur­va vaa­ras­sa – saa­me­lais­kä­rä­jä­la­ki tulisi pi­kai­ses­ti uu­dis­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Esillä muun muassa Pi­cas­soa – Kemin tai­de­mu­seon seinät täyt­tyi­vät kesän ajaksi lap­si­ai­hei­sis­ta tai­de­teok­sis­ta

Kemi

Kemin taidemuseon seinät täyttyvät kesän ajaksi lapsiaiheisista taideteoksista. Esillä on viitisenkymmentä museon omasta taidekokoelmasta poimittua teosta, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta ja uusimmat vuodelta 2021. Esillä on runsas otos Kemin taidemuseon tunnetuimpia ja rakastetuimpia taideteoksia, kuten esimerkiksi Lea Kaupin Maaemon lapset (1982), Liisa Rautiaisen Soile (1958), Pablo Picasson Tyttö ruudullisessa puserossa (1957) sekä myös uusimpia taidehankintoja viime vuosilta.

Varhaisin esimerkki lapsiaiheesta maalaustaiteessa ovat Madonna ja lapsi -kuvat. Aihe on kiinnostanut taiteilijoita kautta aikain. Näyttelyssä Madonna ja lapsi –aiheita edustavat Veli Kaliman ja Helny Tigerstedtin Äiti ja lapsi -nimiset teokset, Jalmari Ruokokosken Madonna kolmen lapsen kanssa (1922) sekä Rut Brykin Madonna (1953).

Lapset ovat olleet suosittu muotokuvamaalauksen kohde. Näyttelyssä on esillä parisenkymmentä lapsimuotokuvaa. Taiteilijat ovat mielellään käyttäneet malleina omia lapsiaan, kuten esimerkiksi Eero Järnefelt teoksessaan Taiteilijan tyttäret (1907), Aarne Aho teoksessaan Taiteilijan poika (1958) sekä Olli Moisio teoksessaan Aarni lukee korkkaria (2001).

-
Kaisa Nurminen: Kevät.
Kaisa Nurminen: Kevät.

Kantaaottavia teoksia

Lapsuuden ilosta, onnellisuudesta ja huolettomuudesta kertoo mm. Lea Kaupin Aleksandra – Silanderin keisarinna (1972) -teos, jossa Aleksandra-tyttö keimailee lierihatussaan ja rimpsuleningissään. Lapsuuden loputtomiin ja aina lämpimiin kesäpäiviin ajatukset vie myös Anne Milanan Piilosilla puutarhassa (2020) -teos, kuten myös 120 vuotta aiemmin valmistunut Eetu Iston Pyykkiranta (1901).

-

Näyttelyssä on mukana myös yhteiskunnallisesti kantaaottavia lapsiaiheita, kuten esimerkiksi Vietnamin sotaan ja Biafran nälkään kantaa ottaneiden taiteilijoiden Väinö Rouvisen ja Tapio Tapiovaaran teokset. Jouko Alapartasen teos Poika ja kallo (2020) on aiheeltaan vanhaa vanitas-teemaa: ihminen ikuisuuden ja katoavaisuuden kysymysten äärellä. Teoksen voi nähdä kommenttina myös kiihtyvään ilmastonmuutokseen, jonka muokkaamassa maailmassa lapsemme tulevat elämään.

Lapsena aina -näyttely kertoo lapsuudesta taiteilijan silmin. Taideteoksissa lapset ovat lapsia aina. He eivät vanhene koskaan, ja heidän toteutumaton tulevaisuutensa on täynnä mahdollisuuksia. Vaikka eri vuosikymmenet, taidetyylit ja aiheet erottavat teoksia ja niiden lapsimalleja toisistaan, katsovat kirkkaat silmät läpi vuosikymmenten ja vuosisatojenkin. Taiteilijoita on aina kiehtonut lapsen olemuksen ja persoonan tavoittaminen kuvaan.

-