Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Erkon vai Sta­li­nin ja Mo­lo­to­vin sota?

Toisin kuin Jaakko Ylitalo olettaa (LK 29.3.), Eljas Erkon yksityisarkistot ovat olleet tutkijoiden hyödynnettävissä 2000-luvun alusta lähtien. Ohto Manninen ja Raimo Salokangas hyödynsivät niitä Erkon elämäkerrassa.

Mitä tulee Paasikiven puuskahdukseen Talvisodasta "Erkon sotana", ainakin Manninen hyväksyy Erkon taipumattomuuden: "Tukikohdan luovuttaminen mistä tahansa Suomenlahden rannikkoalueelta olisi todennäköisesti johtanut Suomen muuttamiseen neuvostotasavallaksi." Erkko näki realistisesti, että Neuvostoliitto "diktatuurimaille ominaisella politiikallaan tähtää ensin rajoitettuihin päämääriin saadakseen siten asemansa paremmaksi esittää uusia vaatimuksia." Hän toki erehtyi luullessaan Stalinin bluffaavan. Tämä jää Erkon virheeksi.

Erkko totesi: "Kun meillä on tämä selvänä edessä, ei meillä ole muuta edessä kuin ottaa tarkka tiukka kanta ja määrätä se raja, jonka yli ei mennä." Talvisodan jälkeenkin taipumattomana pysynyt Erkko viestitti Väinö Tannerille, että alueiden luovuttaminen taisteluitta "olisi vienyt meidät perikatoon."

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi