Epi­de­mia­ti­lan­ne ei aut­ta­nut Län­si-Poh­jaa ro­kot­tei­den saan­nis­sa – Lappi sai en­sim­mäi­set Mo­der­nan ro­ko­te-erät

Sairaanhoitopiirien rokotetilanne tasoittuu maaliskuun loppuun mennessä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronarokotteiden saanti tasaantuu maaliskuun loppuun mennessä.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronarokotteiden saanti tasaantuu maaliskuun loppuun mennessä.
Kuva: Vesa Joensuu

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on koronarokotuksen saanut maanantaihin mennessä 1 974 henkilöä, mikä on 3,3 prosenttia alueen väestöstä. Lapin sairaanhoitopiirissä rokotteen on saanut samaan aikaan 6 384 henkilöä, 5,4 prosenttia alueen väestöstä.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Länsi-Pohjassa on 65,2 ja Lapissa 31,6. Tämä alueellinen epätasa-arvo on ilmaantuvuusluvut huomioon ottaen on herättänyt keskustelua.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tilannetta on tarkasteltava pitkällä aikavälillä.

– THL päätti, että ensimmäinen noin 4 000 annoksen Modernan rokote-erä annetaan suoraan Lapin sairaanhoitopiirille. Tästä käytiin kiivas keskustelu siitä, että maakunnallinen tasa-arvo ei toteudu, kun otetaan huomioon Länsi-Pohjan vaikea epidemiatilanne. Seuraavan erän määrä oli tulla tänne. THL katsoi, että Lappi tarvitsi tehosteannokset. Tämä nosti lyhyellä aikavälillä sairaanhoitopiirien eroa, Taskila sanoo.

Maaliskuun loppuun mennessä tilanne on Taskilan mukaan tasoittunut, kun Länsi-Pohja saa rokotteensa.

Lapin pitkät välimatkat ja rokotteiden säilyvyys kuljetuksissa on Taskilan mukaan peruste, mitä ei voi kiistää. Lapin sairaanhoitopiiri oli myös sitä mieltä, että Länsi-Pohja saisi Modernan rokotteen toisen erän, mutta THL päätti toisin.

Taskilan mukaan yhteistyö Lapin kanssa on sujunut koronaepidemian hoidossa hyvin eikä ole syytä nostattaa äänenpainoja.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin tulee Modernan, Astra Zenecan ja Biontech Pfizerin rokotteita. Tulevien rokotteiden määrästä on varma tieto 2–3 viikon päähän. Rokotteet jaetaan kuntiin väestömäärän suhteessa.

Rokotukset hitaasti alkuun

Rokotukset ovat edenneet arvioitua hitaammin. Väestön joukkorokotukset alkavat maaliskuussa.

– Suurin pullonkaula on, että ei ole mitä  ihmisille pistää. Lääkefirmat ovat antaneet lupauksia toimituksista, mutta usein on petytty. Väki haluaa kuulla, että rokotetta on tullut, Taskila painottaa.

Kentältä tulleen palautteen perusteella rokotehalukkuus Länsi-Pohjassa on korkealla tasolla. Jos joku ei halua ottaa rokotetta, aikaa ei hukata häneen, koska halukkaita rokotteen ottajia riittää.

– Rokote on ainoa keino päästä ulos pandemiasta. On aivan varmaa, että tulee vielä kolmas aalto, joka voi olla vielä hankalampi kuin ensimmäinen ja tämä meneillään oleva toinen aalto, Taskila toteaa.

Taskilan mukaan kunnissa on erittäin hyvä valmius rokotuksiin ja rokotukset on hienosti organisoitu.

Ikäihmiset skarppina Kemissä

Kemissä on koronarokotteen ensimmäisen annoksen ovat saaneet kotisairaanhoidon ja näytteenoton henkilökunta sekä hoivakotien asukkaat. Hoivakotien henkilöstöstä viimeisetkin saavat rokotteen tämän viikon kuluessa.

Kotona asuvien ikäihmisten rokotukset ovat alkaneet.

Hoivakotien asukkaille jaetaan pelkästään rokotteen toisia annoksia.

Rokotuskattavuus on tähän asti ollut terveydenhoitaja Mia Keräsen mukaan yllättävän hyvä. Rokotteen on jättänyt ottamatta muutama henkilö.

– Ikäihmistä osa seuraa mediaa ja he ovat olleet skarppina rokotteiden suhteen, Keränen sanoo.

Tehosteannoksia ensimmäisille Ylitorniolla

Ylitorniolla on rokotettu terveydenhuollon henkilökunta vastaanotolla ja koronakontissa sekä palveluasumisen yksiköissä. Palveluasumisen asiakkaista on jonkin verran rokottamatta, mutta viimeisten piikkien jälkeen aletaan antaa ensiksi rokotetuille kakkosannoksia.

– Rokotukset ovat hyvällä mallilla. Tahti olisi tiiviimpi, jos rokotteita olisi tarjolla. Rokotusvalmius on hyvä. Kaikki on pistetty aina saman tien, kun olemme saaneet rokotetta, terveydenhoitaja Margit Ylimaunu sanoo.

– Toivottavasti päästään nopeasti rokottamaan kuntalaisia ja yli 80-vuotiaat ovat ensimmäisenä vuorossa.

Thl:n tilastot päivittyvät hieman viiveellä. Ylitorniolla on annettu rokote 180 henkilölle ja 12 heistä on saanut myös toisen annoksen.

Simossa seuraavaksi kotona asuvat

Simossa koronarokotteita on annettu palveluasunnoilla ja hoivahoidon asukkaille, sekä jonkin verran hoivan henkilökunnalle. Vastaanoton infektiopotilaita hoitava henkilökunta on myös rokotettu. Rokotteet ovat ensimmäisiä annoksia ja tehosteannoksia aletaan antaa kuvalla viikolla.

– Hidasta on ollut eikä kotona olevia ole voitu vielä rokottaa. Seuraavaksi rokotetaan kotona asuvat ikäihmiset, sanoo ylilääkäri Tuula Saukkonen Oulunkaaren kuntayhtymästä.

Biontec Pfizerin rokotteen rinnalleOulunkaaressa odotetaan Modernan rokotetta, joka on helpompi säilyttää ja kuljettaa. Astra Zenecan rokote olisi mieluinen rokote väestön massarokotuksiin sitten, kun niiden aika on.

Keminmaassa on rokotettu koronapotilaita hoitava henkilöstö, palvelukotien asukkaat ja henkilöstö sekä kotihoidon asiakkaat.

Koronarokotukset

Länsi-Pohja

Annettu 1974 koronarokotetta ja, 132 tehosteannosta.

3,3 prosenttia sairaanhoitopiirin väestöstä on rokotettu.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Länsi-Pohjassa 65,2

Kunnat

Ylitornio: 178 koronarokotetta, 2 tehosteannosta, 4,5 % väestöstä.

Tornio: 609 rokotetta, 24 tehosteannosta, 2,8% väestöstä.

Tervola: 76 rokotetta, 1 tehosteannos, 2,5 %väestöstä.

Keminmaa: 333 rokotetta, 30 tehosteannosta, 4,1 % väestöstä.

Kemi 654 rokotetta, 79 tehosteannosta, 3,2 % väestöstä.

Simo: 124 rokotetta, 5 tehosteannosta, 4,1 % väestöstä.

Vertailun vuoksi

Lappi: 6384 rokotetta, 5,4 % väestöstä, ilmaantuvuus 31,6.

Pohjois-Pohjanmaa: 8540 rokotetta, 2,0 % väestöstä, ilmaantuvuus 65,2.

Lähteet: Thl, rokoterekisteri 1.2.2021 tilanne.