hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ensin Kate Suo­pa­jär­ven elämää hal­lit­si pak­ko­miel­tei­nen tarve laih­dut­taa, nyt hän työs­ken­te­lee mallina laa­jen­taak­seen kau­neu­si­han­tei­ta: "Se, mitä teen, on vas­ta­is­ku pe­rus­mis­sey­del­le"

Rovaniemeläisen Kate Suopajärven viesti on simppeli: isokokoisellakin ihmisellä on oikeus näkyä.

Rovaniemeläinen malli ja yrittäjä Kate Suopajärvi, 36, on päässyt valtakunnallisen Miss Plus-koot Jyväskylä -kilpailun finaaliin.

Suopajärvi on työskennellyt muodin saralla vuosia mallina, mutta rohkeus luovia uraa perinteisten kauneusihanteiden rinnalla vaati ison muutoksen asenteessa omaa kehoa kohtaan.

Jutussa Suopajärvi kertoo, miten hän päätyi luomaan uraa pluskokoisena mallina.

Rovaniemeläinen malli Kate Suopajärvi haluaa esimerkillään edistää naisten ja nuorten itsetuntoa.
Rovaniemeläinen malli Kate Suopajärvi haluaa esimerkillään edistää naisten ja nuorten itsetuntoa.
Kuva: Pekka Hartikainen

”Tarve laihduttaa on määritellyt merkittävää osaa elämästäni.

Aikaisin muistoni laihduttamisesta on rippileiriltä, kun nakersin puolikkaan näkkileivän kulmaa, ettei kaloreita vain tulisi liikaa.

Silloin seurasin painoani tarkkaan, monta kertaa päivässä. Lenkin jälkeen ryntäsin puntarille katsomaan, montako grammaa olin onnistunut pudottamaan.

17-vuotiaana liityin Painonvartijoihin. Painoin silloin 63 kiloa. Painonhallintaohjelmassa minulle asetettiin alle 60 kilon painotavoite.

Mielestäni tavoite oli silloin realistinen. Nykyään mietin, miten minut edes hyväksyttiin ryhmään mukaan. Olin alaikäinen ja normaalipainoinen.

Kehoni meni jatkuvasta laihduttamisesta sekaisin. Lopulta pudotetut kilot tulivat korkoineen takaisin, ensin tunnesyömisen ja myöhemmin raskauden myötä.

"Nykyään mietin, miten minut edes hyväksyttiin ryhmään mukaan. Olin alaikäinen ja normaalipainoinen."

Lihomista seurasi vaihe, jota kutsun sitten kun -elämäksi. Ajattelin, että sitten kun olen laiha, voin alkaa toteuttaa unelmiani ja elää täyttä elämää. Ostaisin bikinit sitten, kun olen tarpeeksi laiha mennäkseni rannalle. Elämä jäi elämättä, enkä koskaan ollut onnellinen.

Pakkomielteinen laihdutusvimma lähti alun perin toiveesta tulla hyväksytyksi ja täyttää kauneusihanteet. Unelmoin jo lapsena mallintöistä, selasin paljon muotilehtiä ja katsoin televisiosta malliohjelmia.

Haave romuttui ensin pituuteen, ja myöhemmin painoon.

Ratkaiseva käänne tapahtui vuonna 2014. Kävin silloin läpi avioeroa ja elämäni meni käytännössä aivan uusiksi. Iso tragedia sai minussa aikaan muutoksen ja aloin pohtia omaa minäkuvaani. Millaisena kelpaisin itselleni ja maailmalle?

Ajattelin, että voin joko lannistua ja piilotella kehoani lopun elämääni tai uudistua ja lähteä omia unelmiani kohti. Valitsin avautumisen, ja asiat alkoivat rullata nopeasti eteenpäin.

Ensimmäisenä kirjoitin itselleni huulipunalla peiliin viestin: Sinä olet kaunis.

Päätin rohkaistua ja lähteä mainosmallitoimiston mallikouluun. Nopeasti huomasin, että olen aika hyvä poseeraamaan ja hallitsen edustavan kävelytyylin. Suurin kynnys oli ylittää pelko tuijotuksen kohteena olemisesta, mutta lopulta hurahdin mallinhommiin täysin.

Olin hyvä siinä, mitä tein, ja itsetuntoni koheni. Koulu poiki mallikeikkoja muotinäytöksiin jo samana vuonna ja ala imaisi minut mukanaan.

Nyt olen tehnyt erilaisia mallintöitä jo vuosia. Pidän esiintymisestä ja vuorovaikutuksesta yleisön kanssa, mutta rakastan olla myös valokuvattavana. En ole kohdannut alalla vastustusta painoni takia, vaan minut on otettu vastaan yhdenvertaisena ammattilaisena.

Kate Suopajärven mallinura sai alkunsa, kun hän järjesteli elämäänsä uudelleen avioeron jälkeen: "Ajattelin, että voin joko lannistua ja piilotella kehoani lopun elämääni tai uudistua ja lähteä omia unelmiani kohti."
Kate Suopajärven mallinura sai alkunsa, kun hän järjesteli elämäänsä uudelleen avioeron jälkeen: "Ajattelin, että voin joko lannistua ja piilotella kehoani lopun elämääni tai uudistua ja lähteä omia unelmiani kohti."
Kuva: Elina Jääskeläinen

Olen taiteilija ja visualisti, ja muoti ja mallius ovat minulle itseilmaisun välineitä. Minulle missi- ja mallimaailma edustaa glamouria ja mystiikkaa, mutta ymmärrän myös kritiikin missikisoja kohtaan.

Luulen kritiikin johtuvan siitä, että olemme vuosikausia nähneet kilpailuissa vain yhdenlaisen kauneusihanteen edustajia. Perinteiset kilpailut heijastavat yhteiskunnan näkemystä siitä, minkälaiset kehot saavat näkyä ja olla esillä.

Muotibisneksellä on vielä pitkä matka edessään. Se, mitä teen, on vastaisku perusmisseydelle. Soluttautumalla mallimaailmaan voin yrittää saada aikaan suunnanmuutoksia koko alalla.

”Ensimmäisenä kirjoitin itselleni huulipunalla peiliin viestin: Sinä olet kaunis.”

Toukokuussa sain tietää päässeeni valtakunnalliseen Miss Plus-koot Jyväskylä -kilpailun finaaliin. Suomessa on kaksi pluskokoisille tarkoitettua virallista missikilpailua, joista Jyväskylän kilpailu on toinen.

Pääsy finaaliin on minulle merkittävä saavutus. Semifinaaliin valittiin 20 naista lähes sadan hakijan seasta ja kymmenen eteni finaaliin asti. Olen kilpaillut missikisoissa ennenkin hoikkien ihmisten seassa, mutta nyt olen ensimmäistä kertaa ainoastaan pluskokoisille tarkoitetussa kisassa.

Voitto tarkoittaisi minulle mahdollisuutta jakaa viestiäni laajemmin. Tittelin kanssa on helpompi puhua, mutta suhtaudun kilpailuun myös ammatillisesta näkökulmasta: pääsen verkostoitumaan ja saamaan lisää kokemusta alalta.

Mikä tärkeintä, lähden kilpailuun rikkomaan normaalina pidettyjä kauneuskäsityksiä.

Painoon liittyy edelleen stigmoja. Nykyään kuitenkin ymmärrän, ettei oman kehon koon pidä antaa estää unelmien toteuttamista.

Muoti on saanut minut laihduttamaan, mutta nyt sama ala antaa minulle voimia mennä toiseen suuntaan. Aina on ihmisiä, joille ei kelpaa, mutta tärkeintä onkin kelvata itselleen.”

Kate Suopajärvi
Äänestä Katea! Miss Plus koot Jyväskylä -kilpailun finaali järjestetään lauantaina 3. heinäkuuta. Äänestä Kate Suopajärvi yleisön suosikiksi täältä.
Kuka?

Kate Suopajärvi

Tapahtuma-alan yrittäjä, malli ja mallikouluttaja.

Syntynyt 24.9.1984 Rovaniemellä.

Asuu tällä hetkellä Rovaniemellä. Asunut myös Helsingissä, Ylivieskassa ja Pyhännällä.

Vietti kolme kuukautta Intiassa, jossa toimi opettajana katulapsille ja piti naisten musiikkiryhmää.

Perheeseen kuuluvat aviomies ja kolme lasta.

Opiskelee Lapin yliopistossa vaatesuunnittelua ja ammattikoulussa ompelijaksi.

Harrastaa flamencoa, burleskia, laulamista, lukemista ja jousiammuntaa.

Tunnetaan myös taiteilijanimellä Arctic Cherry.

Seuraa Katen missimatkaa Instagramissa ja Facebookissa nimimerkillä @arcticcherry.

-
Kuva: Pekka Hartikainen