Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Viihde: Jope Ite -do­ku­ment­ti on kai­hoi­sa kuvaus ujosta ke­mi­läis­po­jas­ta, jota pii­nat­tiin kou­lus­sa

Kolumni: Po­pu­lis­ti­nen Teemu Selänne pelkää, että kom­ma­ri-Ma­rin vie pihvin lau­ta­sel­ta – näin idolini olikin idioot­ti

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

En­sim­mäi­set ala­ikäi­set tur­va­pai­kan­ha­ki­jat saa­pui­vat Suomeen kes­ki­viik­ko­na

Suomeen on keskiviikkona siirretty ilman huoltajaa Kreikan pakolaisleireillä olleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Suomeen saapui 24 ilman huoltajaa olevaa 10–16-vuotiasta lasta ja nuorta. Kaikkiaan Suomi on sitoutunut ottamaan 175 pakolaista.

Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta.
Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta.
Kuva: STRATIS BALASKAS

Euroopan komissio tiedotti jo keskiviikkoaamuna ensimmäisten turvapaikanhakijoiden tulleen Suomeen tiistain ja keskiviikon aikana. Maahanmuuttovirasto kuitenkin kiisti tiedon keskiviikon aikana, kunnes illalla kertoi turvapaikanhakijoiden saapuneen Suomeen keskiviikkona iltapäivällä.

Maahanmuuttoviraston mukaan suurin osa nyt saapuneista turvapaikanhakijoista on kotoisin Afganistanista.

Yhteensä Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan yhteensä 175 turvapaikanhakijaa pakolaisleireiltä Välimeren alueelta eli Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

Maahanmuuttoviraston mukaan seuraavien siirtojen valmistelu on käynnissä Kyproksen ja Maltan kanssa. Valmistelut koskevat Kyprokselta noin 30 ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttovirasto ei jatkossa erikseen tiedota siirrettävistä ryhmistä heidän saapuessaan Suomeen.

Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta. Euroopan komission laatimassa toimintasuunnitelmassa esitettiin 1 600 lapsen siirtoa muihin EU-maihin. Järjestelyyn on toistaiseksi osallistunut 11 EU:n jäsenmaata sekä Norja.

Tähän mennessä jäsenmaat ovat jo tarjoutuneet vastaanottamaan kaikkiaan 2 000 lasta ja nuorta. Pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset, mutta järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma, ja heidän lähiomaisiaan.

Kreikan leireiltä saapuneet turvapaikanhakijat viettävät koronaviruksen takia kaksi viikkoa karanteenia vastaavassa järjestelyssä, minkä jälkeen heidät sijoitetaan alaikäisten vastaanottoon erikoistuneisiin vastaanottokeskuksiin.

Alaikäisten vastaanottoon tarkoitettuja paikkoja on Oulussa, Vöyrissä, Kotkassa, Hämeenkyrössä, Espoossa ja Turussa. Lisäksi Sipooseen avataan uusi ryhmäkoti.