Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ennen kaikki oli pa­rem­min?

OH:n Janne Mäkinen ja Kii Korhonen (LK 12.5., ”Seuratyöllä Suomi liikkeelle”) ovat täysin oikeassa liikuntaan käytettävän tuen kohdentamisesta ja seuratyön merkityksestä liikkumattomuuden teilaamisessa. Tavalliseen seuratoimintaan ja sen kehittämiseen tarvitaan nykyään hanke, projekti tai muu sellainen, jonka hakemiseen tarvitaan tekijä ja/tai tekijöitä.

Seuroissa olevat toimijat tekevät pyyteetöntä työtä valmentamisessa ja varainhankinnassa pääosin talkoilla. He eivät välttämättä ole tekijöitä hankehakemusten täytössä ja raportoinnissa, jota vaaditaan tuen saamiseksi.

Ennen kaikki oli paremmin – vai oliko? Ehkä perusavustuksen osalta, jonka kunta jakoi toimintaan, mikä oli kulloisenkin seuran tarve.

Suomi on pitkä maa – sen voi todeta myös liikunnan harrastamisen ja seuratoiminnan osalta. Pohjoiseen on pitkä matka, mutta myös täältä on pitkä matka. Välimatkat maakunnan sisälläkin ovat pitkiä ja mahdollisuudet eri toimintoihin rajallisia.

Urheiluseurat tekevät erittäin hyvää työtä kotikunnassaan ja alueella, mutta hankehakemuksia ne eivät välttämättä tee. Harvoja ”koko kylä liikuttaa”-tapahtumia on vähenevässä määrin, mutta helmiäkin löytyy, hyvänä esimerkkinä Inarin Yritys, joka järjesti talvella SM-hiihdot valtavalla yhteistyöllä ja osin talkoilla. Tekijöissä näkyi innostus ja ilo ”oman” tapahtuman järjestämiseen, mutta aikaa ei todennäköisesti olisi löytynyt hanke- tai projektihakemuksen tekemiseen.

”Liikunta muuttuvassa ympäristössä”-webinaarissa (12.5.) eräs luennoitsija sanoi suoraan, ettei ole hankeystävällinen, koska yleensä hankkeet eivät johda mihikään pysyvään. Olen samaa mieltä. Irrallinen hanke saa rahoituksen. Hanketyöntekijät järjestävät toimintaa ja tekevät kaikkensa ”juurruttaakseen” toiminnan pysyväksi – pääsääntöisesti kunnan järjestämisvastuulle. Urheiluseurat tekevät edelleen omaa toimintaansa valmentaessaan urheilijoita ja järjestäessään kisoja, joihin rahallinen suora apu olisi enemmän kuin tarpeen. Jospa jossain vaiheessa voisi todeta, että ”nykyään on kaikki paremmin”.

Kirjoittaja on TUL:n Lapin piiri ry:n toiminnanjohtaja.