Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ener­gia­hin­to­jen nousu lisää inf­laa­tio­ta

Maailmanpoliittinen tilanne, Ukrainan sota ja Venäjän talouspakotteet ovat nostaneet sähkön ja polttoaineen hintoja. Suomessa sähkön kilowattitunnin hinta oli huhtikuussa noin 10, elokuun alussa noin 20 ja ennusteiden mukaan loppuvuodesta hinta nousee yli 45 sentin. Tämä nostaa 18 000 kilowattituntia käyttävän sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikustannuksia 1 800 eurosta lähelle 9 000 euroa, päälle tulee vielä sähkön siirtohinta.

Bensiinin ja dieselin hinta oli tammikuussa 2020 noin 1,5 euroa, 2022 kesäkuussa hinnat ylittivät jo 2,5 euron rajan. Sähkön ja polttoaineen hintojen sekä korkojen nousu nostaa raaka-aineiden, tuotteiden ja työn hintaa vaikuttaen suoraan yritysten ja julkisten palveluiden kustannuksiin. Tämä lisää inflaatiota (heinäkuussa 7,8 prosenttia) sekä vähentää palveluiden ja tuotteiden ostoa. Yritysten lisäksi heikossa asemassa ovat lapsiperheet ja pienituloiset, joilla ei ole säästöjä tai kertynyttä omaisuutta.

Sähkön hinnan odotetaan laskevan 2023 aikana, kun olkiluoto 3 ja uudet tuulivoimalat saadaan käyttöön.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.