Pääkirjoitus: Ener­gian rajua hin­nan­nou­sua on kom­pen­soi­ta­va ku­lut­ta­jil­le, tuki pitää koh­dis­taa täsmänä eniten kär­si­vil­le

Kuolleet: Ve­sa-Mat­ti Loiri oli lu­kui­sis­sa ur­hei­lu­har­ras­tuk­sis­saan mää­rä­tie­toi­nen ja eh­do­ton­kin – "Lähti siltä sei­so­mal­ta ovet pauk­kuen"

Katso kuvat: Uusien kas­vo­jen Ro­Ki–­ka­ra­vaa­ni hyppäsi jäälle

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ener­gia, rehu ja ruoka omasta pel­los­ta

Suomen energiankäyttö on ajautunut väärille raiteille. Siitä on toinen puoli fossiilista energiaa, josta on päästävä eroon. Öljyn osuus on 21, ydinvoiman 19, hiilen 6 ja maakaasun 6 prosenttia. Täällä käytetystä energiasta tuodaan 32 prosenttia Venäjältä. Saksa, edelläkulkija, päätti jo luopua ydinvoimasta ja niin tehdään meilläkin, kun päättäjät viisastuvat.

Suomelle soveltuvia energianlähteitä ovat peltotuotteista saatava biokaasu ja puusta saatava pyrolyysikaasu. Meillä on biokaasun tuottamiseen varattua peltoa 500 000 hehtaaria. Alalta saatava tuotanto vastaa kahden suuren ydinvoimalan tuotantoa. Jälleen pitäisi ottaa oppia Saksasta. Siellä tilat saivat biokaasulaitoksen rakentamiseen vahvan tuen ja 12–20 vuoden ostosopimuksen ennalta sovittuun hintaan.