Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ener­gia, rehu ja ruoka omasta pel­los­ta

Suomen energiankäyttö on ajautunut väärille raiteille. Siitä on toinen puoli fossiilista energiaa, josta on päästävä eroon. Öljyn osuus on 21, ydinvoiman 19, hiilen 6 ja maakaasun 6 prosenttia. Täällä käytetystä energiasta tuodaan 32 prosenttia Venäjältä. Saksa, edelläkulkija, päätti jo luopua ydinvoimasta ja niin tehdään meilläkin, kun päättäjät viisastuvat.

Suomelle soveltuvia energianlähteitä ovat peltotuotteista saatava biokaasu ja puusta saatava pyrolyysikaasu. Meillä on biokaasun tuottamiseen varattua peltoa 500 000 hehtaaria. Alalta saatava tuotanto vastaa kahden suuren ydinvoimalan tuotantoa. Jälleen pitäisi ottaa oppia Saksasta. Siellä tilat saivat biokaasulaitoksen rakentamiseen vahvan tuen ja 12–20 vuoden ostosopimuksen ennalta sovittuun hintaan.

Saksassa energiantuotanto on yksi pellonkäyttömuoto muun kasvinviljelyn ohella. Itävallassa tuotanto on vähintäänkin yhtä tehokasta: 80 biokaasutilaa tuotti kolmelle kaupunginosalle kaiken energian. Biokaasulaitoksia rakennetaan Suomessakin uudella vireydellä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.