Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

"En osal­lis­tui­si hyök­käyk­seen edes pakon edes­sä", MS Par­mas­sa Suomen mes­ta­ruu­den voit­ta­nut Artem Popov toteaa

Venäläisurheilija pakeni kotimaastaan liikekannallepanon vuoksi.

Suunnistaja Artem Popov pakeni Venäjältä Suomeen.
Suunnistaja Artem Popov pakeni Venäjältä Suomeen.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Viime viikolla Artem Popov heräsi kotonaan Pietarissa. Venäjän suunnistusmaajoukkueen jäsenen päiväsuunnitelmassa oli lähteä vetämään harjoituksia valmentamilleen kuntourheilijoille. Lukuisat ystäviltä saadut viestit puhelimessa muuttivat suunnitelmat. Ne kertoivat, että Venäjä oli ilmoittanut liikekannallepanosta.

Popov, 31, keskusteli asiasta valtiolla työskentelevän ystävänsä kanssa. Hänen arvionsa oli, että Popov tulisi värvätyksi ensimmäisten joukossa, koska on alle 35-vuotias ja suorittanut asepalveluksen.

Ajatus sotaan joutumisesta tuntui järkyttävältä. Popovin äiti, ja koko äidinpuoleinen suku, on kotoisin Ukrainasta. Hän on viettänyt paljon aikaa maassa, puhuu sen kieltä ja kävi peruskoulun ensimmäisen luokan Ukrainassa.

– Se, että Venäjä hyökkää toiseen maahan – äitini kotimaahan – on täysin väärin, enkä halua olla osa sitä. En voi olla. En osallistuisi hyökkäykseen edes pakon edessä, Popov sanoo.

Sotaan lähtemisestä kieltäytyminen olisi todennäköisesti johtanut vankeustuomioon. Neuvoteltuaan sekä venäläisten että suomalaisten ystäviensä ja äitinsä kanssa, hän keräsi tavaransa, hyppäsi autoonsa ja suuntasi kohti rajaa. Turistiviisumin nojalla hänellä on lupa olla Suomessa 90 päivää.

– Ylitettyäni rajan tunsin olevani turvassa. Venäjällä en enää voinut kokea niin, hän sanoo STT:lle.

Popovin mukaan on vaikea vastata kysymykseen, mitä hän ajattelee siitä, että Suomi saattaa sulkea rajansa muilta Venäjältä saapuvilta.

– Mitä voisin sanoa siihen? Se on tietenkin Suomen päätös. Uskon, että monet ihmiset ovat peloissaan Venäjällä. Samalla monilla heistä ei ole mahdollisuutta lähteä kuten minulla oli.

Popov on huolissaan siitä, että Venäjästä tulee Pohjois-Korean tapainen linnake.

– Toivon, että ihmiset, jotka ovat huolissaan turvallisuudestaan, voisivat ylittää rajan ja vaikuttaa elämänsä suuntaan.

"Emme halua sinua tänne"

Popov ei ole Suomessa ensimmäistä kertaa. Hän on edustanut suomalaisia suunnistusseuroja jo kymmenisen vuotta. Mies on saavuttanut urallaan hyviä sijoituksia maailmanmestaruuskisoissa ja maailmancupissa. Vuonna 2018 hän oli voittamassa sprinttiviestin Suomen mestaruuden MS Parman riveissä.

Venäjän helmikuussa alkaneesta hyökkäyksestä lähtien hän on puhunut päivittäin puhelimessa Ukrainassa asuvien isovanhempiensa kanssa.

– Venäjän viranomaisille Ukrainaan soittaminen voi olla riittävä syy epäillä vieraan vallan agentiksi. Jopa nyt he voisivat syyttää minua siitä, koska kerron sinulle asioita, Popov sanoo antaessaan haastattelua STT:lle.

Ensimmäiset päivät Suomessa eivät ole sujuneet ongelmitta. Pari päivää sitten Popovin Venäjän rekisterissä olevaan autoon oli kiinnitetty lappu sinä aikana, kun hän oli suunnistamassa. Lapussa kehotettiin voimasanojen kera häntä palaamaan takaisin Venäjälle. "Emme halua sinua tänne!" kuului loppukaneetti.

– Se oli pelottavaa. Tuntuu, että ihmiset pitävät minua pahana ihmisenä, koska minulla on Venäjän passi. Se on todella raskasta.

Hän kokee olevansa jatkuvan tarkkailun alla, jos ajaa venäläiseksi tunnistettavalla autollaan tai erehtyy puhumaan kadulla venäjää.

– Koko maailma tuntuu liittävän Venäjään ja venäläisiin vain pahoja asioita. Mutta en minä ole osallistunut sotaan, enkä pidä siitä. Lähdin jopa kotoani pois sen vuoksi, Popov sanoo.