EMA:n odo­te­taan lau­su­van Johnson & John­so­nin ko­ro­na­ro­kot­teen tur­val­li­suu­des­ta tänään

Helsinki
-
Kuva: Szilard Koszticsak

Euroopan lääkeviraston EMA:n odotetaan antavan tänään lausunnon Johnson & Johnson -yhtiön koronavirusrokotteen turvallisuudesta.

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset kehottivat viime viikolla keskeyttämään Johnson & Johnsonin rokotteen käytön väliaikaisesti rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi. Maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on sanonut, että Yhdysvaltojen viranomaiset tekevät perjantaihin mennessä päätöksen Johnson & Johnsonin rokotteen käytöstä.

Yritys on keskeyttänyt rokotteiden toimitukset Eurooppaan.

Suomi on tilannut Johnson & Johnsonin rokotetta yhteensä 2,4 miljoonaa annosta. Rokotteen oli määrä tulla Suomessa käyttöön huhtikuun viimeisellä viikolla.

Johnson & Johnsonin koronarokotteen tavoin myös Astra Zenecan koronavirusrokote on adenovirusvektorirokote. EMA on aiemmin kertonut, että Astra Zenecan koronavirusrokotteella ja erittäin harvinaisella veren hyytymishäiriön välillä on yhteys. Suomessa tällainen häiriö on todettu kolmella ihmisellä, joista yksi on kuollut ja kaksi on toipumassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi viime keskiviikkona, ettei Astra Zenecan koronarokotetta edelleenkään anneta Suomessa alle 65-vuotiaille rokotteeseen liitettyjen hyytymishäiriöiden vuoksi.