Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Elo­ku­va­teat­te­rit tem­pai­se­vat ensi lauan­tai­na puoleen hintaan myy­tä­vil­lä li­puil­la – mukana elo­ku­va­teat­te­rei­ta myös Lapista

Oulusta "Suuressa leffapäivässä" mukana ovat elokuvateatterit Star, Studio ja Plaza.

Maria Petersin ohjaama Kapellimestari on tulevan viikonlopun ensi-iltoja, Elokuva kertoo nuoren, orkesterinjohtajaksi tähtäävän Antonia Bricon (Christanne de Bruijn) taistelusta miesten hallitsemassa musiikkimaailmassa 1920-luvulla.
Maria Petersin ohjaama Kapellimestari on tulevan viikonlopun ensi-iltoja, Elokuva kertoo nuoren, orkesterinjohtajaksi tähtäävän Antonia Bricon (Christanne de Bruijn) taistelusta miesten hallitsemassa musiikkimaailmassa 1920-luvulla.

Suomessa toimivat elokuvateatterit ja elokuvien levittäjät järjestävät ensi lauantaina 22. huhtikuuta elokuvissa käyntiä juhlistavan teemapäivän, Suuren leffapäivän.

Leffapäivän kunniaksi kaikki leffaliput ovat myynnissä puoleen hintaan.

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä kampanjassa on mukana myös lappilaisia elokuvateattereita, kuten Rovaniemen Bio Rex, Kemin Kinopirtti ja Ivalossa toimiva Aslak.

Kampanjan järjestää elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö Suomen Filmikamari, jonka jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry sekä Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (SEL). Järjestöt edustavat suomalaisia elokuvateattereita sekä Suomessa toimivia elokuvien maahantuojia ja levittäjiä.

– Tarkoitus on, että tästä tulisi vuosittainen perinne, sanoo Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Koistisen mukaan vastaavaa teemapäivää on järjestetty myös muissa Pohjoismaissa, esimerkiksi Norjassa jo noin 30 vuoden ajan. Myös muualla Euroopassa on nähty vastaavanlaisia leffapäiviä.

– Elokuvat on tehty katsottavaksi isolta kankaalta ja ne ovat parhaimmillaan elokuvateattereissa. Halusimme tällä päivällä juhlistaa elokuvissa käyntiä, kiittää aktiivisia katsojiamme sekä tarjota uusille katsojille mahdollisuuden tutustua elokuvissakäyntiin poikkeukselliseen hintaan, Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry:n puheenjohtaja Aku Jaakkola sanoo.

Ensi lauantaina vietetään myös Record Store Daytä eli kansainvälistä musiikkia juhlistavaa päivää, jolla houkutellaan ihmisiä kivijalkakauppojen levylaarien ääreen.

Onko leffatempaus ajoitettu tarkoituksella samalle päivälle levykauppapäivän kanssa?

– Tämä on ihan puhdasta sattumaa. Leffapäivän suunnittelussa on ollut monta muuttujaa ja tähän tulevaan lauantaihin valinta kohdistui, Koistinen nauraa ja toivoo totta kai, että myös lauantaina liikkeelle lähtevät äänitteiden ostajat kävisivät myös elokuvissa.

Suuren leffapäivän liput ovat jo myynnissä ja niitä voi ostaa ja varata nytleffaan-sivustolta tai kunkin paikkakunnan elokuvateatterista.

Poiminta

Elokuvateattereita Hangosta Inariin

Suomessa toimii 184 elokuvateatteria 131 paikkakunnalla.

Näissä elokuvateattereissa on yhteensä 371 valkokangasta.

Maan eteläisin elokuvateatteri sijaitsee Hangossa (Kino Olympia) ja pohjoisin Inarissa (Aslak).

Pienin Suomessa toimiva elokuvateatteri on Oulun Studio, jossa on yksi sali ja siellä 45 paikkaa. Suurin on vastaavasti Finnkino Tennispalatsi, jossa saleja on 14 ja paikkoja yhteensä noin 2 500.

Maan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut elokuvateatteri on Tammisaaressa sijaitseva Bio Forum, joka on toiminut vuodesta 1912.

Suomen uusin elokuvateatteri on Helsingissä Riviera Punavuori, joka avasi ovensa lokakuussa 2022.

Suomen elokuvateattereissa esitetään vuosittain yli 600 elokuvaa.

Viime vuonna elokuvissa käytiin yli 5,8 miljoonaa kertaa.