työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

pääkirjoitus: Neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Elä­ke­läis­köy­hyyt­tä tulee kitkeä

Eläkeläisköyhyys on fakta jo nyt, mutta sitä pahentamaan kokoomus haluaisi vielä indeksijarrun valtion indeksisidonnaisten menojen kasvun hillitsemiseksi. Tällainen jarru iskisi pahiten pienituloisiin ja erityisesti iäkkäisiin naisiin, jotka ovat hoitaneet kotia, eivätkä ole juuri olleet työelämässä. He eivät todellakaan ole oikeudenmukainen säästökohde.

Vastineeksi kokoomus tarjoaa verohelpotuksia. Todellisuudessa tuloveron alennus ei hyödyttäisi pienituloisinta kolmasosaa eläkeläisistä. Heidän tulonsa ovat alle 1 200 euroa kuukaudessa, eivätkä he maksa valtionveroa.

Jotta eläkeläisköyhyyttä saataisiin vähennettyä tulisi seuraavalla hallituskaudella pyrkiä eläkeuudistukseen, jonka tavoitteena tulisi olla vähintään 1 000 euron kuukausieläke kaikille. Tämän lisäksi tulisi tarkastella terveysmenoja kokonaisuutena, koska ikäihmiset käyttävät keskimääräistä enemmän terveyspalveluita.

Terveydenhuollon asiakasmaksuille sekä lääke- ja sairauskuluille pitäisi saada yhteinen maksukatto.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.