Kolumni: Ketä vi­ran­omais­ten niu­kal­la tie­do­tus­lin­jal­la Maa­han­muut­to­vi­ras­ton uk­rai­na­lai­sia kos­ke­vas­sa pää­tök­ses­sä lopulta suo­jel­tiin?

Itäraja: Ra­ja-Joo­se­pis­sa rau­hal­li­nen yö, ei ra­jan­ylit­tä­jiä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ei oteta köy­hil­tä ja ki­peil­tä

Oikeistolaiseen politiikkaan ihastuneet valtiovarainministeriön virkamiehet ovat julkistaneet ehdotuksen yhteensä yhdeksän miljardin suuruisista leikkauksista. Ne kohdistuisivat pääosin tavallisiin kansalaisiin ja koskisivat erityisesti köyhiä ja kipeitä.

Tässä kohtaa pitää muistuttaa, että yli varojen eläminen ei ole tapahtunut itsestään, vaan johtuu tehdyistä päätöksistä. Pelkästään USA:sta ostettavat sotalentokoneet maksavat yli kymmenen miljardia ja uudet sotalaivatkin maksavat reilusti toista miljardia. Ja käyttökulut sitten tietenkin aikanaan lisäksi.

Kun pohditaan mistä ne talouden tasapainottamiseen tarvittavat yhdeksän miljardia saataisiin, tulee heti mieleen yritysten tukia koskeva Ylen äskettäinen selvitys, jossa myös päädyttiin yhdeksään miljardiin. Selvityksen mukaan verorahoista on maksettu vuosi vuodelta yhä enemmän suoria yritystukia, vuonna 2022 jo 1,8 miljardia. Sen lisäksi yritykset saivat samana vuonna erilaisia verotukia 7,2 miljardin verran. Yhteensä siis valtiovarainministeriön kaipaamat yhdeksän miljardia. Ja tämä siis vuodessa, kun ministeriön leikkauslista ulottuu kahdeksalle vuodelle.

Lopettakaamme siis voittoa muutenkin tuottavien yritysten tukeminen. Silloin rahaa riittää sekä talouden tasapainottamiseen että ihmisten hyväksi toimivien julkisten palveluiden parantamiseen.

Tapio Siirilä