pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Eh­dok­kaal­ta: Voi­daan­ko jo puhua so­siaa­li­huol­lon pal­ve­luis­ta?

Vuosia kestäneessä sote-uudistuskeskustelussa pääpaino on ollut terveydenhuollon palvelujen toimivuudessa ja saatavuudessa. Sama painotus näyttää jatkuvan myös aluevaalien lähestyessä, keskustelu mediassa tiivistyy terveyskeskuksiin ja hoitoon pääsyyn.

Terveydenhuollon palveluiden uudistaminen on hyvin tärkeä asia, mutta yhtä lailla sote-uudistuksessa on kyse sosiaalihuollon palveluista, kuten sosiaalityöstä, perhetyöstä, asumispalveluista, kotihoidosta, vammaispalveluista ja päihdetyöstä. Ehkä hiljaisuuden taustalla on ajatus, etteivät sosiaalihuollon palvelut kuuluisi osaksi ”kaikkien arkea”, vaikka todellisuudessa aika moni meistä tarvitsee näitä palveluita, tai jotain näistä palveluista, jossain vaiheessa elämää. Sosiaalihuollon palvelukokonaisuus ei ole vain korjaavaa työtä, vaan peruspalveluilla ehkäistään sosiaalisia ongelmia ja tuetaan ihmistä matalalla kynnyksellä.

Sosiaalihuollon palvelujen esille nostamisen ja niiden kehittämisen ei pitäisi olla pelkästään sosiaalialan ammattilaisten tehtävä, vaan myös median, kansalaisten ja erityisesti tulevien aluevaltuutettujen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.