kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Eh­dok­kaal­ta: Kuka on hy­vin­voin­nin asian­tun­ti­ja?

Ennakkoäänestys historian ensimmäisissä aluevaaleissa on jo meneillään. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntana 23. päivä tammikuuta.
Ennakkoäänestys historian ensimmäisissä aluevaaleissa on jo meneillään. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntana 23. päivä tammikuuta.
Kuva: Jussi Leinonen

Sote-keskustelusta voi jäädä käsitys, että suomalaisten hyvinvoinnin perusta olisivat laitokset, esimerkiksi sairaalat. Niillä on oma tärkeä roolinsa, mutta hyvinvointiyhteiskunnan tukijalka on omaishoiva ja siihen liittyvä järjestö- ja vapaaehtoistyö. Omaishoitajat vastaavat suurimmasta osasta hoivatyötä, mutta heidät sivuutetaan usein, kun suunnitellaan palvelurakenteita. Omaishoito onkin hoivatyön perusta eikä täydennys. Suurin osa perhepiirissä tapahtuvasta omaishoivasta ei ole yhteiskunnassa näkyvää työtä. Vain vaikeimmissa tilanteissa omaishoitaja saa omaishoidon tukea ja siihen liittyviä palveluja. Ilman omaishoitajien palkatonta tai pieniin korvauksiin perustuvaa työtä myös hyvinvointiyhteiskunnan taloudellinen pohja romahtaisi.

Lapin alueellakin on tärkeä huomata, että ilman omaishoivan sekä järjestö- ja vapaaehtoistyön ylläpitämistä, tuleva sote-järjestelmä ei toimi eivätkä rahat riitä. Lapissa jopa pelastuspalvelujen toiminta nojaa vahvasti vapaaehtoistyöhön. Hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidossa taas urheiluseurojen, kulttuuriyhdistysten ja vastaavien rooli on aivan keskeinen.