Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Tieto on valtaa – pa­him­mil­laan vä­ki­val­taa

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on vasemmistoliiton Markus Mustajärvi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on vasemmistoliiton Markus Mustajärvi.
Kuva: Jussi Leinonen

Psykoterapiayritys Vastaamoon kohdistunut tietomurto osoitti, kuinka monella tapaa yhteiskunta on haavoittuvainen.

Meistä kaikista tallennetaan tietoja, joiden määrää ja laatua ei aina tule ajatelleeksi. Kulutuskäyttäytymistäsi profiloidaan hyvinkin tarkkaan esimerkiksi luottokorttiyhtiöiden toimesta ja ne tiedot voivat päätyä vääriin käsiin. Vielä vakavampi ongelma syntyy, jos mennään syvälle ihmisen yksityisyyteen.

Tapahtunut tietomurto horjuttaa myös yleistä luottamusta yhteiskuntaan. Moni pohtii, kuinka eri tietoja yhdistelemällä voidaan saada tarkka kuva ihmisen toiminnasta: terveydentilasta, verkostoista, kulutustottumuksista ja taloudellisesta tilanteesta.

Tuhansien, mahdollisesti jopa kymmenien tuhansien ihmisten, arkaluonteisten tietojen päätyminen rikollisiin käsiin järkyttää. Kiristyksen kohteeksi joutui paitsi yritys, myös sen asiakkaat.

Yrityksen johdon puolitoista vuotta kestänyt tietomurron salaaminen on aivan käsittämätöntä. Kun moraali ja raha laitetaan vastakkain, moraali väistyy aivan liian usein.

Tietojen varastamista ja niiden käyttöä kiristykseen voi verrata terroritekoon. Halpamaisuudessaan tällainen rikollinen toiminta kuvottaa. Pahimmillaan tietomurto johtaa siihen, etteivät tukea tarvitsevat ihmiset uskalla enää hakea apua.

Kiristäjille ei pidä antaa lisää valtaa. Rikoksella hankittujen arkaluonteisten tietojen edelleen levittäminen on vakava rikos. Myös niiden lukeminen voi olla. Kiristäjä laskee voittavansa, jos pelko kasvaa tarpeeksi suureksi.

"Vihollinen ei välttämättä tule hävittäjänä taivaalta. Se voi tulla yhtä hyvin bittiavaruudesta."

Julkisella sektorilla tulee olla aito mahdollisuus tarkastaa, kuinka tietoturvasta huolehditaan paitsi julkisissa organisaatioissa, myös niissä yksityisissä yrityksissä, jotka saavat asiakkaansa julkiselta puolelta. Nyt petti yrityksen omavalvonta, mutta myös julkinen kontrolli.

Yli kymmenen vuotta kestäneen sote-väännön yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi pitää nostaa palveluiden saatavuuden lisäksi myös tietoturvallisuus. Se voi pettää niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Siinä suhteessa kivien heittely on hedelmätöntä.

Parhaillaan eduskunnassa työstetään eri selontekoja, jotka liittyvät yhteiskunnan ja kansalaisten sisäiseen sekä ulkoiseen turvallisuuteen. Laaja turvallisuuskäsite lienee ajankohtaisempi kuin koskaan.

Vihollinen ei välttämättä tule hävittäjänä taivaalta. Se voi tulla yhtä hyvin bittiavaruudesta. Sellaisten uhkien torjuminen on myös olennainen osa yhteiskunnan ja kansalaisten perusoikeuksien puolustamista.