Kolumni

Eduskunnasta: Poikkeustila ei jatku ikuisuuksia – kotoillaan ja kerätään voimia loppukeväälle


Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Kuva: Matti Matikainen

Suomi on julistettu poikkeustilaan huhtikuun puoliväliin saakka. Nyt toteutuu se, josta olemme lukeneet vain tieteisromaaneista ja jonka ei uskottu koskaan toteutuvan.

Maailma natisee liitoksissaan, rajat suljetaan, koulut suljetaan, ihmisten kokoontumisvapautta rajoitetaan.

 Olemme siirtyneet uuteen ajanjaksoon maailman historiassa. Kiina jää pysyvästi mieleemme ja historian kirjoihin viruksen alkulähteenä.

Kansat käpertyvät omiin maihinsa ja perheet koteihinsa. Tähän ei tarvittu kolmatta maailmansotaa. Yksi pieni virus riitti.

Ei kuitenkaan vaivuta epätoivoon, eikä anneta pelon ottaa ylivaltaa. Mehän olemme sisukasta kansaa. Varmasti monet meistä tulevat sairastumaan koronaan ja myös paranemaan siitä samalla tavalla kuin normaalista flunssasta. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja he, joilla jo on joku perussairaus tai alentunut immuunipuolustus.

Koronaepidemian vaikutukset ovat maailmanlaajuiset myös taloudellisesti ja todennäköistä on, että sen vaikutukset maailmantalouteen tulevat olemaan suuret. Yrityksiä tulee kaatumaan ja työttömyys tulee lisääntymään ainakin hetkellisesti.

Ruotsissa hallitus lupasi 300 miljardin kruunun (noin 30 miljardia euroa) elvytyspaketin estääkseen tämän, Suomessa elvytykseen on tätä kirjoittaessani varattu noin viisi miljardia euroa. Lisää tulee, jos tarvitaan, lupasi valtionvarainministeri Katri Kulmuni hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Suomen hallitus on kovan paikan edessä. Poliittinen vastuu pitää uskaltaa ottaa, sitä ei voi ulkoistaa asiantuntijoille. Vähän se kesti, mutta nyt se on otettu. Kunhan tästä selvitään, tulee jälkipuinti olemaan mittavaa. Mitä olisi voitu tehdä paremmin tai aikaisemmin. On aina helppoa sanoa jälkikäteen, miten olisi pitänyt toimia.

"Toivon, että tällainen ohimenevä kriisi panisi ihmiset pohtimaan asioiden tärkeysjärjestystä ja omaa kulutuskäyttäytymistä."

Toivon, että tällainen ohimenevä kriisi panisi ihmiset pohtimaan asioiden tärkeysjärjestystä ja omaa kulutuskäyttäytymistä. Onko oikeasti lomailu ulkomailla jotenkin parempaa, kuin lomailu kotimaassa. Aurinkohan aiheuttaa syöpää eikä rusketuskaan ole enää muodissa. Eksoottisia ruokia saa jo suomessakin.

Meillä on sitä paitsi maailman puhtain ilma, puhdasta vettä ja syömäkelpoista kalaa omissa vesistöissä. Talvella hohtavat hanget ja hyvin hoidetut hiihtoladut täällä kotona. Retkeilymaastoja riittää joka puolella, kun vähän viitsii hakea.

Mennään ulos, sytytetään nuotio ja paistetaan vaikka sitä makkaraa. Kuunnellaan toistemme mietteitä ja kerrotaan omia. Tehdään yhdessä ruokaa ja pelataan korttia (jos joku vielä osaa) tai lautapelejä. Nyt on hyvä tilaisuus kotoilla kunnolla ja kerätä voimia loppukeväälle, sillä eihän tämä poikkeustila ikuisuuksia jatku.