Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Miten ulos ko­ro­na­ra­joi­tuk­sis­ta – Suomi ei voi olla kiinni monta kuu­kaut­ta


Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja Uuteen Rovaniemeen vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja Uuteen Rovaniemeen vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Kuva: Jussi Leinonen

Maaliskuussa koko yhteiskuntamme kohtasi yhden rauhanaikamme pahimmista kriiseistä. Koronaviruksen myötä alkuvuoden toiveikkuus ja vakaus vaihtuivat hetkessä huoleen niin omasta kuin läheistemme terveydestä ja toimeentulosta.

Rajoitukset ja epävarmuus tulevasta koettelevat nyt meitä kaikkia. Vaikein tilanne on kuitenkin virukseen sairastuneilla.  Taloudellisesti vaikein tilanne on niillä yrittäjillä, joiden kassavirta romahti, sekä työttömäksi joutuneilla.

Myös eduskunnassa työskentely on muuttunut. Kaikki kiireettömät asiat on siirretty myöhemmin hoidettavaksi. Päättäjät tekevät nyt kaikkensa paitsi ihmisten terveyden ja elämän suojelemiseksi, myös sen arvioimiseksi, että käyttöönotetut rajoitustoimenpiteet ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Tätä arviointia olemme joutuneet tekemään erityisesti perustuslakivaliokunnassa.

Lääkkeen sivuvaikutukset eivät saisi koskaan olla pahempia kuin itse taudin oireet. Tässä tapauksessa tämä tarkoittaa, että rajoitusten aiheuttamien ongelmien synnyttämä inhimillinen kärsimys ei saisi olla suurempaa, kuin mitä viruksen aiheuttaman sairauden.

Virusta ei ehkä saada tukahdutettua, mutta sen leviämistä voidaan silti merkittävästi hidastaa. Juuri nyt näyttää siltä, että rajoitukset purevat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta nostaakin esiin uudenlaisen hybridistrategian (HS 5.4.2020): Ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain ja pidetään samalla virus aisoissa.

Minusta näin kannattaisi nyt toimia. Se onnistuisi laajalla testaamisella, tartuntaketjujen nopealla jäljittämisellä ja altistuneiden tehokkaalla eristämisellä. Myös vasta-ainetestit tulisi ottaa laajasti käyttöön. Erityisesti riskiryhmään kuuluvia pitäisi edelleen suojella.

"Tästäkin tulemme varmasti selviämään. Edessämme on kuitenkin monella tavalla jälleenrakentamisen vuodet."

Aika näyttää minkälaisen linjan otamme. On kuitenkin selvää, että Suomi ei voi olla kiinni kovin monta kuukautta. Rajoitusten talousvaikutukset ovat jo nyt dramaattisia.

Lohtua vaikeaan tilanteeseen tuovat tähän mennessä saadut tutkimustulokset. Niiden mukaan vähintään 85 prosenttia viruksen saaneista sairastaa taudin joko ilman oireita tai lievin oirein.

Näinkin vakavan kriisin keskellä voi nähdä myös positiivisia asioista. Moni on joutunut miettimään, mikä on elämässä tärkeintä. Välttämätön erottuu ehkä selkeämmin epäolennaisesta.

Suomi on monella mittarilla maailman vakain ja turvallisin valtio. Vaikka emme ole varautuneet kaikkeen yllättävään, meillä on monta muuta maata paremmat edellytykset selviytyä kriiseistä. Tästäkin tulemme varmasti selviämään. Edessämme on kuitenkin monella tavalla jälleenrakentamisen vuodet.