Kolumni

Eduskunnasta: Matkailun katastrofi estettävä

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja Uuteen Rovaniemeen vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja Uuteen Rovaniemeen vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Kuva: Jussi Leinonen

Koronakriisi iski maaliskuussa suomalaiseen yhteiskuntaan kuin salama. Yhteiskunnan toimintoja suljettiin, koulut siirtyivät etäopetukseen ja terveydenhuolto varautui poikkeusolojen lainsäädännön turvin tehohoitopaikkojen riittävyyden turvaamiseen.

Emme tienneet keväällä viruksesta tai sen vaarallisuudesta kovinkaan paljoa. Nyt tieto on lisääntynyt, mutta elämme edelleen epävarmuudessa. Varmaa on ainoastaan se, että joudumme elämään viruksen kanssa vielä pitkään. Tutkimusten ja kokemusten perusteella asiantuntijat ovat kertoneet, että riskiryhmille virus on vaarallinen, mutta valtaosa tartunnan saaneista sairastaa sen joko oireetta tai lievin oirein.

Nyt tilanne viruksen suhteen on Suomessa erittäin rauhallinen. Lukujen perusteella meillä ei ole epidemiaa. Tartuntojen määrä on erittäin matala, ja sairaalahoidossa on koronan takia ollut viimeisen kuukauden aikana keskimäärin alle kymmenen henkilöä. Tehohoitopaikkojakaan ei ole kuormitettu juuri lainkaan.

Yhä suuremmaksi huolenaiheeksi onkin nyt noussut talouden ja työllisyyden romahtamisen aiheuttamat vauriot ihmisten hyvinvoinnille. Lapin matkailuala on ottamassa kovimman iskun.

Jos emme saa varmistettua ulkomaalaisten matkailijoiden turvallista tuloa Lappiin ensi talvena, edessämme on talouden ja työttömyyden katastrofi. Siksi Lapissa on kehitetty turvallisen matkustamisen malli, jota kutsutaan matkustusputkeksi. Se tulisi ottaa käyttöön ensin tilauslennoissa ja tämän jälkeen myös reittilennoissa.

Tuoreen kyselyn mukaan jopa 60 prosenttia matkailuyrityksistä lopettaa toimintansa kymmenessä kuukaudessa, jos ulkomaisia matkailijoita ei saada Lappiin. Tällaisen tilanteen syntyminen on estettävä.

Jos tuhoamme liian kireillä rajoituksilla matkailuelinkeinon tai laajemminkin taloutemme pohjan, seuraukset ihmisten hyvinvoinnille voivat olla paljon vakavammat kuin mitä virus on aiheuttamassa.

Tämän vuoksi tarvitsemme taistelussa koronavirusta vastaan nyt kokonaisvaltaista tarkastelua, jossa virukselta suojautumisen lisäksi huomioidaan ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi ja sen varmistaminen.

Ensi talvi tulee olemaan joka tapauksessa matkailun kannalta huono. Nyt on kysymys siitä, miten estämme totaalisen katastrofin. Se tarkoittaisi matkailulle massakonkursseja ja -työttömyyttä sekä monen matkailutuloista riippuvaisen kunnan talouden romahtamista entisestään.

Tilanteen tietää ja ymmärtää erittäin hyvin matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Hän on esittänyt asiaan myös ratkaisuja. Katseet kääntyvätkin nyt kokonaisuutena valtioneuvostoon. Nyt on nopeiden tekojen aika.