Kolumni

Eduskunnasta: Budjettiriihi lämpenee – Eniten puhuttavat kuntatalouden ahdinko ja järjestöjen rahoituksen riittävyys

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on SDP:n Johanna Ojala-Niemelä.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on SDP:n Johanna Ojala-Niemelä.
Kuva: Jussi Leinonen

Tällä viikolla hallitus on kokoontunut budjettineuvotteluihin, jossa sorvataan ensi vuoden valtion talousarvioesitys. Koronan hoidossa Suomi on ollut yksi maailman mallimaita, niin kuolleisuuden kuin talouden mittareilla mitattuna. Vaikka Suomen talous on koronan hoidon seurauksena notkahtanut, niin siitä huolimatta kansainvälisessä vertailussa olemme pärjänneet hyvin.

Syitä Suomen talouden pärjäämiseen ovat olleet muun muassa nopea digiloikka, teollisuuden vahvat tilauskannat ja kuluttajien panos pitää kansantalouden pyörät pyörimässä säästöillä tai lainojen lyhennysvapaista kertyneillä ylimääräisillä puskureilla.

Tänä kesänä suomalaiset ovat ulkomaanmatkojen sijaan remontoineet ja laittaneet puutarhojaan erityisen innokkaasti.


Budjettiriihessä on tärkeää löytää keinot vähintään 30 000 uuden työpaikan luomiseen. Keinoina on väläytetty esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen alentamista, oppivelvollisuusiän pidentämistä, palkkatuen uudistamista ja työnhakuvelvoitteen aktivoimista. Ratkaisuja haetaan myös yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi.

Eniten näin riihen alla on puhututtanut kuntatalouden ahdinko ja järjestöjen rahoituksen riittävyys. Yksi mittava paketti kuntataloudelle on jo tehty, mutta koronakriisin arvioidaan heikentävän kuntataloutta edelleen ensi vuonna 1,7 miljardilla eurolla.

Näinä aikoina kunnissa laadittaessa omia talousarvioita toivon, ettei hätiköidysti lomautettaisi henkilöstöä, vaan luotettaisiin, että valtiovalta tulee apuun hädän hetkellä budjettiriihessä tehtävillä tukitoimilla.

"Näinä aikoina kunnissa laadittaessa omia talousarvioita toivon, ettei hätiköidysti lomautettaisi henkilöstöä, vaan luotettaisiin, että valtiovalta tulee apuun hädän hetkellä budjettiriihessä tehtävillä tukitoimilla."


Myös uhka sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusten pienenemisestä on otettu eduskunnassa vakavasti. Koska veikkausvoittovarat ovat pandemian johdosta pienentyneet, niin avustusten pienenemistä esitettiin valtiovarainministeriön toimesta peräti 127 miljoonalla eurolla.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat merkittävä toimija kansalaisten äänen esiin tuojina sekä ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden tukijoina. SDP tulee riihessä pitämään kynsin ja hampain kiinni siitä, että järjestöt saavat riittävän rahoituksen myös ensi vuonna.

Matkailun osalta viime viikolla saatiin päätös, jossa ilmaantumisluvun nosto 25:een oli odotettu päätös sekä liikematkailun salliminen. Kipukohtiakin jäi vielä, ja eniten matkailuväkeä arveluttaa kotimaassa tehtävän toisen testin tarpeellisuus.

Tältä osin toivon valtioneuvoston vielä tarkastelevan periaatepäätöstään, jotta tästä ei muodostuisi pullonkaulaa kansainvälisten matkailijavirtojen saapumiselle Lappiin.