Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Edus­kun­nan ul­koi­sil­le verk­ko­si­vuil­le koh­dis­tui pal­ve­lun­es­to­hyök­käys –  Ve­nä­jäk­si kir­joit­ta­va hak­ke­ri­ryh­mä sanoo ole­van­sa iskun takana

Eduskunnan verkkosivuihin kohdistui tiistaina palvelunestohyökkäys, kertoi eduskunta tiedotteessaan. Sen mukaan hyökkäys alkoi iltapäivällä puoli kolmelta.

Eduskunnan viestintäpäällikkö Heli Kesti-Ylioja kertoi tiistai-iltana, että sivut eivät ole kokonaan poissa käytöstä, mutta niillä on hitautta.

– Ei ole ainakaan tiedossa, että siellä olisi jokin osa kaatunut kokonaan, Kesti-Ylioja kertoi.

Hänellä ei ollut iltaseitsemän jälkeen tietoa siitä, milloin hyökkäys olisi ohi.

Eduskunta teki toimia hyökkäyksen rajaamiseksi yhdessä palveluntoimittajien ja kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

Venäjäksi kirjoittava hakkeriryhmä NoName057(16) sanoi viestipalvelu Telegramissa hyökänneensä Suomen eduskunnan verkkosivuille. Ryhmä oli myös liittänyt viestiinsä linkit Helsingin Sanomien ja Ylen verkkosivustoille. Se kertoi, että paikalliset tiedotusvälineet ovat jo uutisoineet hyökkäyksestä.

Asiasta aiemmin uutisoineen Ylen mukaan kyseessä on venäläinen hakkeriryhmä.

Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivujen mukaan palvelunestohyökkäyksiä tapahtuu Suomessa vuosittain kymmeniätuhansia ja ne ovat myös yleistyneet viime vuosina.

Huhtikuussa palvelunestohyökkäys ministeriöiden sivuille

Uutis- ja kuvatoimisto STT joutui heinäkuun lopussa verkkohyökkäyksen kohteeksi. Tällöin kyse ei ollut palvelunestohyökkäyksestä, vaan kiristyshaittaohjelmasta. Tekijäksi ilmoittautui LV-niminen kyberrikosryhmittymä, jonka on kerrottu olleen tekijänä myös konepajayhtiö Wärtsilään heinäkuussa kohdistuneessa hyökkäyksessä.

Huhtikuussa kerrottiin palvelunestohyökkäyksestä esimerkiksi ulko- ja puolustusministeriöiden verkkosivuille. Samana päivänä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle.

– En pidä näitä ajallisesti ihan sattumana, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi toimittajille eduskunnassa Zelenskyin puheen jälkeen.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 20.28.