Do­ku­ment­ti­elo­ku­va tarjoaa uutta tietoa re­von­tu­lis­ta – en­si-il­ta Ro­va­nie­mel­lä maa­nan­tai­na

Revontulet ovat taianomainen näky. Niistä saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa.
Revontulet ovat taianomainen näky. Niistä saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa.
Kuva: Antti Pietikäinen

Revontulista on tehty uusi dokumenttielokuva, joka kertoo, millä tavoin revontulet vaikuttavat elämään maapallolla. Tutkijat ovat saaneet viime vuosina uutta tietoa muun muassa revontulien vaikutuksesta ilmastonmuutokseen sekä eläinten käyttäytymiseen.

Revontulien armoilla -elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Simo Sipola. Sen ensi-ilta nähdään Arktikumissa ensi maanantaina.

Elokuvan jälkeen Sodankylän geofysiikan observatorion entinen johtaja Esa Turunen pitää luennon aiheesta ”Revontulet – mitä meidän pitää niistä vielä tietää?”.

Viime vuosina saatu uusi tutkimustieto on ratkaisemassa monia revontuliin liittyviä arvoituksia. Elokuva selittää, miksi auringon hiukkaspommitus voi pahimmillaan vahingoittaa satelliitteja, pysäyttää lentoliikenteen sekä lamauttaa sähkö- ja tietoliikenneverkkoja.

Lisäksi revontulet muuttavat ilmakehän kemiallista koostumusta ja vaikuttavat myös ilmakehän lämpötilaan. Kyse on lämpötilan luonnollisesta vaihtelusta.

– Meillä on tulossa uusia ilmastomallilaskuja. Ihan lähivuosina, ehkä jo vuoden sisällä saamme näistä uusia tuloksia, Esa Turunen kertoo.

Turusen mukaan arvio revontulien osuudesta ilmastonmuutokseen on määrä julkaista Hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin IPCC:n raportissa vuonna 2020.

Dokumenttielokuvassa seurataan muun muassa muoniolaista revontulikuvaajaa Antti Pietikäistä, joka ikuistaa taianomaisia näkyjä.
Dokumenttielokuvassa seurataan muun muassa muoniolaista revontulikuvaajaa Antti Pietikäistä, joka ikuistaa taianomaisia näkyjä.
Kuva: Jouni Soikkeli

Aurinkomyrskyistä on haittojen lisäksi iloa monille. Elokuvassa seurataan muoniolaista revontulikuvaajaa Antti Pietikäistä, joka lähtee yön selkään aina, kun voimakas myrsky on tiedossa.

– Siinä ihan sormet syyhyää, kun odotellaan sitä iso myräkkää. Sitten kun se tulee, kyllähän se on hienoa katsottavaa, Pietikäinen hehkuttaa.

Revontulien armoilla -elokuvan ovat tuottaneet Yleisradio ja saksalais-ranskalainen julkisen palvelun kanava Arte. Dokumentti tulee Yle Areenaan maanantaina 2. joulukuuta ja TV1 esittää sen keskiviikkona 4. joulukuuta.

Revontulet syntyvät, kun avaruudesta syöksyy sähkösadetta maan yläilmakehään. Auringosta tulevat varautuneet hiukkaset törmäävät ilmakehän kaasuihin, ja nämä loistavat revontulen väreissä. Yläilmakehä on kuin valkokangas, jolla näemme avaruussään luomat häiriöt maata ympäröivässä magneettikehässä ja lopulta maan ilmakehässä.

Tämän kaiken monine yksityiskohtineen tiedetään nykyisin satelliittien aikakaudella hyvin. Luennollaan Esa Turunen kertoo myös siitä, miksi revontulia ja avaruussäätä pitää vielä tutkia. Mitä emme tiedä ja onko sillä merkitystä?

Revontulien armoilla -dokumenttielokuvan ensi-ilta ma 2.12. klo 17–19 Arktikumin Polarium-salissa. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Vapaa pääsy. Tilaisuuteen mahtuu 170 ensimmäistä.


Edit 28.11. Juttuun korjattu tieto elokuvan esityspäivästä televisiossa. Elokuva esitetään TV1:ssä keskiviikkona 4.12. eikä torstaina 5.12., kuten jutussa aiemmin kerrottiin.