Hotellihanke: Inarin val­tuus­to torp­pa­si tois­ta­mi­seen luk­sus­ho­tel­lin ra­ken­ta­mi­sen Ina­ri­jär­ven rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa kello 18

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

DN: Ter­ro­ri­uh­ka­ta­soa Ruot­sis­sa nos­te­taan 3:sta 4:ään – tar­koit­taa konk­reet­tis­ta uhkaa

Taso neljä tarkoittaa suurta uhkaa. Se edellyttää, että Ruotsille on olemassa konkreettinen uhka.

Tukholma
Ruotsin turvallisuustilanne on heikentynyt ja terroriuhkatasoa nostetaan. Arkistokuva.
Ruotsin turvallisuustilanne on heikentynyt ja terroriuhkatasoa nostetaan. Arkistokuva.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Terroriuhkatasoa Ruotsissa nostetaan 3:sta 4:ään, uutisoi Dagens Nyheter. Tasoa nostetaan ensimmäistä kertaa tasolle neljä sitten vuoden 2016.

Ruotsissa uhan tasoa arvioi terroriuhan arvioinnin kansallinen keskus NCT, mutta päätöksen tason nostamisesta tekee turvallisuuspoliisi Säpo. Terroriuhkaa arvioidaan asteikolla 1–5.

Taso neljä tarkoittaa suurta uhkaa. Sen mukaan on suuri todennäköisyys sille, että toimijoilla on aikomus ja kyky tehdä hyökkäyksiä. Se edellyttää, että Ruotsille on olemassa konkreettinen uhka.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo järjestää tänään kello 14 Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, johon osallistuu Säpon johtaja Charlotte von Essen.

Useat Koraanin polttamiseen tai muuhun tuhoamiseen liittyneet tapaukset Ruotsissa ovat kirvoittaneet viime aikoina voimakkaita vastareaktioita islamilaisessa maailmassa.

Säpo heinäkuussa: Ruotsin turvallisuustilanne heikentynyt

Heinäkuun lopussa Säpo arvioi, että Ruotsin turvallisuustilanne oli heikentynyt, mutta terroriuhkan tasoa ei nostettu. Säpo sanoi tuolloin, että Ruotsi oli muuttunut "varteenotettavasta" kohteesta "ensisijaiseksi" kohteeksi terroristi-iskuille.

Koraanin polttojen vuoksi myös Ruotsin hallitus ilmoitti elokuun alussa turvallisuustoimista. Silloin pääministeri ja oikeusministeri kertoivat, että Ruotsin sisärajavalvontaa tehostetaan. Lisäksi hallitus ilmoitti haluavansa muuttaa Ruotsin järjestyslakia, jotta Koraanin polttamiset saadaan loppumaan.

Ruotsin terroriuhkataso oli viime kerran tasolla neljä vuosina 2015–2016. Silloin tasoa nostettiin, kun äärijärjestö Isis vaati terroritekoja Eurooppaa vastaan ​​ja Ruotsi oli ottanut vuonna 2015 vastaan ​​poikkeuksellisen paljon pakolaisia.

Korkeinta viidennen tason uhkatasoa ei ole koskaan otettu Ruotsissa käyttöön. Korkein taso vaatisi, että terrorin konkreettinen uhka olisi välitön.

Britannia muutti Ruotsin-matkustustiedotetta sunnuntaina

Al-Qaida vaati viikonloppuna terrori-iskuja Ruotsiin. Lisäksi sunnuntaina Britanniassa julkaistiin uudet matkustustiedotteet, joiden mukaan on erittäin todennäköistä, että terroristit yrittävät tehdä iskuja Ruotsissa.

Suomen ulkoministeriö sanoi tällä viikolla STT:lle, että se pitää Ruotsia edelleen turvallisena matkailumaana. Ruotsia koskevassa matkustustiedotteessa turvallisuustaso pysyy ennallaan eli lievimmällä tasolla. Kynnys tiedotteen muuttamiseen olisi korkealla, ulkoministeriöstä sanottiin.

Juttua päivitetty 17.8. kello 13.37: Lisätty tieto Al-Qaidan vaatimuksesta.