Live: Katso tästä Arctic Volleyn ja Vam­pu­lan ottelu kello 17

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

CNN: Trumpin kar­ta­nos­ta löytyi liki 200 sa­lais­ta asia­kir­jaa

Julkaistun valaehtoisen todistuksen mukaan yksikään niistä tiloista, joista dokumentteja löydettiin, ei ollut sellainen, jossa olisi saanut varastoida luottamuksellista materiaalia.

Washington
Donald Trumpin kodista Mar-a-Lagosta Floridassa vietiin yhteensä 184 erilaista asiakirjaa poliisin toimesta elokuun alussa.
Donald Trumpin kodista Mar-a-Lagosta Floridassa vietiin yhteensä 184 erilaista asiakirjaa poliisin toimesta elokuun alussa.
Kuva: TANNEN MAURY

Liittovaltion poliisi löysi yhteensä 184 eriasteista salaista asiakirjaa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kartanosta Yhdysvaltain kansallisarkiston tammikuussa hakemista asiakirjoista, selviää perjantaina julkaistusta valaehtoisen todistuksesta, kertoi uutiskanava CNN.

Asiakirjoista 25 oli luokiteltu erittäin salaisiksi, 92 salaisiksi ja 67 luottamuksellisiksi. Todistuksen mukaan tällaiset dokumentit yleensä sisältävät kansalliseen puolustukseen liittyvää materiaalia.

Useissa dokumenteissa vaikutti olevan myös ex-presidentin käsikirjoittamia muistiinpanoja.

Todistuksesta selviää myös, ettei sen kirjoittaja usko yhdenkään niistä tiloista, joista dokumentteja löydettiin, olevan sellainen, että sinne olisi saanut varastoida luottamuksellista materiaalia ainakaan sen jälkeen kun Trumpin kausi oli päättynyt.

Miten, miksi ja kuka

Todistuksen mukaan Mar-a-Lago-kartanoon Floridassa kuluvan kuun alussa tehdyn ratsian tarkoituksena oli selvittää muun muassa miten ja miksi salaista materiaalia oli tuotu kartanoon, oliko siihen lupa, ja kuka tai ketkä näin tekivät.

CNN julkaisi todistuksen kokonaisuudessaan verkkosivuillaan, mutta suuri osa siitä oli mustattu. Oikeusministeriö olikin vastustanut todistuksen julkaisua, koska sen mukaan salattavia osioita on niin paljon, että jäljelle jäävä materiaali jää vaille kontekstia.

Oikeusministeriö perusteli vastustustaan myös sillä, että dokumentin julkaiseminen vaikeuttaa meneillään olevaa tutkintaa.

Uutiskanavan julkaisema dokumentti ei myöskään avaa sitä, miten ja millaisissa mittasuhteissa tutkintaa on tarkoitus jatkaa. Samoin tutkintaan osallistuva henkilöstö pidetään visusti salassa.

Trump palautti kesäkuussa osan kartanoon viemistään dokumenteista, mutta oikeusministeriö epäili jo tuolloin, ettei ex-presidentti ollut palauttanut kaikkia asiakirjoja.

Trump väitti todistusta harhautukseksi

Trump itse reagoi julkaisuun odotetusti väittäen, että todistus on liittovaltion poliisin ja oikeusministeriön julkisuustemppu ja harhautus.

Trump kertoi kannastaan omalla Truth Social -kanavallaan. Trump julkaisi kanavalla myös ääninauhoituksen, joka on ilmeisesti tehty ennen todistuksen julkaisua, kun Trumpia haasteltiin poliittiseen podcastiin.

– En tehnyt mitään väärää. Kimppuumme hyökättiin. Meille murtauduttiin, kassakaappiini murtauduttiin. Paikalle tuotiin paljon, paljon FBI:n agentteja. Kaikki tämä juuri ennen välivaaleja ja aikana, jolloin kannatukseni on ollut korkeammalla kuin koskaan, Trump väitti.

– Tämä on häpeä maallemme... ja se ei koskaan lopu, ex-presidentti lisäsi.

Juttua korjattu 27.8. kello 18.04 : Jutussa kerrottiin virheellisesti, että salaiset asiakirjat olisivat löytyneet Trumpin kotiin elokuussa tehdyssä ratsiassa. Tosiasiassa asiakirjat haki Trumpin kotoa Yhdysvaltain Kansallisarkisto tammikuussa.