Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Bud­jet­ti­rii­hi alkoi sää­ty­ta­lol­la – Ko­ro­na­vi­rus tuo epä­var­muuk­sia ta­lou­teen

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan budjettineuvotteluissa pitää palata menotasolle, josta on sovittu hallitusneuvotteluissa

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan tavoitteena on päätyä esitykseen, joka antaa selkeän viestin siitä, että Suomi pystyy hoitamaan pitkäjänteisesti talouttaan koronakriisistä huolimatta.
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan tavoitteena on päätyä esitykseen, joka antaa selkeän viestin siitä, että Suomi pystyy hoitamaan pitkäjänteisesti talouttaan koronakriisistä huolimatta.
Kuva: PETRI HUHTINEN

Valtion ensi vuoden talousarvioehdotuksen käsittely aloitettiin tiistaimuna Säätytalolla Helsingissä valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) johdolla. Koronatilanteen vuoksi taloudessa on runsaasti epävarmuuksia ja tulevan kehityksen ennustaminen on tavallista vaikeampaa.

Vanhanen kommentoi aiemmin Lännen Medialle budjettineuvotteluja. Hänen mukaansa tavoitteena on päätyä esitykseen, joka antaa selkeän viestin siitä, että Suomi pystyy hoitamaan pitkäjänteisesti talouttaan koronakriisistä huolimatta.

Budjettiesityksessä pitää siis Vanhasen mukaan palata menotasolle, josta hallitusneuvotteluissa on sovittu, ja joka on markkinoille luvattu.

– Meillä kuten kaikilla muillakin mailla on nyt ainakin hetkellisesti helpompaa alhaisen korkotason ansiosta, mutta tilanne voi olla petollinen, koska emme tiedä, miten markkinat kehittyvät. Siksi meidän pitää velallisena toimia vastuullisesti, Vanhanen sanoi.

Säätytalolla on paikalla myös kuntaministeri Sirpa Paatero sekä valtiovarainministeriön ylintä virkamiesjohtoa.

Hallitusohjelmassa asetettuihin keskeisiin talouspolitiikan tavoitteisiin kuului työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin. Samaan aikaan tavoitteena on työllisten määrän lisääminen vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tavoitteena on myös muun muassa tuloerojen pienentäminen ja eriarvoisuuden vähentäminen. Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona 12. elokuuta Valtioneuvoston linnassa.