pääkirjoitus: Val­mius­la­kia on muu­tet­ta­va niin, että se mah­dol­lis­taa hyb­ri­di­pa­ko­lais­ten py­säyt­tä­mi­sen rajalle – EU-tuo­miois­tuin sa­no­koon asiassa vii­mei­sen sanan

Kevättulvat: Lapin ke­vät­tul­vat jää­mäs­sä pie­nek­si tänä vuonna – Katso vi­deol­ta, miten vuoden 2020 suur­tul­va eteni Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Brit­ti­läi­nen te­ry­lee­nin­tuot­ta­ja spon­so­roi Ro­va­nie­mel­le muo­ti­ta­pah­tu­man syk­syl­lä 1964 – Ulla Kart­tu­nen oli nuori kaup­pa­kou­lu­lai­nen, joka pääsi avus­ta­maan tulevaa Miss Suomea

Muotipäiviä seurasi satapäinen toimittajien ja kuvaajien joukko. Anneli Kangas oli yksi tapahtuman malleista. Muotiluomuksia haluttiin kuvata eksoottisissa ympäristöissä. May-Britt Seitava esittelee asua porontaljat ja -sarvet taustanaan.
Muotipäiviä seurasi satapäinen toimittajien ja kuvaajien joukko. Anneli Kangas oli yksi tapahtuman malleista.
Muotipäiviä seurasi satapäinen toimittajien ja kuvaajien joukko. Anneli Kangas oli yksi tapahtuman malleista.
Kuva: Helge Heinonen /Journalistinen kuva-arkisto / Museovirasto

Yli sata lehtimiestä Suomesta ja ulkomailta, joukko kansainvälisiä ministereitä ja suurlähettiläitä, parisataa upeaa muotiluomusta ja viisi suomalaista huippumallia.

Rovaniemellä syyskuussa 1964 järjestetyt Napapiirin talvimuotipäivät olivat monella mittapuulla tapaus, jota ei oltu Suomessa ennen nähty. Noin 70 suomalaisen toimittajan lisäksi päivät toivat napapiirille kolmisenkymmentä ulkomaista toimittajaa, joiden joukossa olivat muun muassa BBC:n ja Dagens Nyheterin edustajat.

Ainutlaatuinen muotitapahtuma olisi ehkä jo tyystin unohdettu, ellei sitä olisi ollut dokumentoimassa iso joukko valokuvaajia. Heistä U.A. Saarisen ja Helge Heinosen kuvia on nyt esillä ja kaikkien käytettävissä Museoviraston Finna-verkkopalvelussa.

Valokuvat todistavat, että tapahtumassa esiteltiin käyttömuodin lisäksi myös varsin mielikuvituksellisia muotiluomuksia. Tapahtuman järjestäjät tekivät puolestaan parhaansa rakentaakseen huippumuodin taustalle eksoottisia kuvausympäristöjä. Muotikuvissa esiintyy mannekiinien lisäksi myös poroja, poromiehiä ja OH:n mäkipoikia.

Rovaniemeläinen Ulla Karttunen (silloinen Ulla Saikko) toimi muotitapahtumassa Virpi Miettisen avustajana. Tämä kuva Karttusesta on otettu 1960-luvun puolivälissä Ounasvaaralla.
Rovaniemeläinen Ulla Karttunen (silloinen Ulla Saikko) toimi muotitapahtumassa Virpi Miettisen avustajana. Tämä kuva Karttusesta on otettu 1960-luvun puolivälissä Ounasvaaralla.
Kuva: Ulla Karttusen albumi

Maalaistyttö huippumallin avustajana

Ja ketä olivatkaan mannekiinit! He olivat aikansa huippumalleja, joista osa on tunnettuja nimiä edelleenkin: Lenita Airisto, Maj-Britt Seitava, Virpi Miettinen, Anneli Kangas ja Yvonne de Brun.

Ei ihme, että Rovaniemen kauppaoppilaitoksessa opiskeleva 18-vuotias Ulla Saikko (nykyään Karttunen) oli innoissaan, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus päästä avustamaan mannekiineja.

– Erään oppitunnin alussa opettaja kysyi, löytyisikö tapahtumaan vapaaehtoisia avustajia. Minä ja kaksi kaveriani nostimme heti käden ylös. Saimme koulusta kolme päivää vapaata ja lisäksi pääsimme tapaamaan näitä julkkiksia, Ulla Karttunen muistelee puhelimitse Espoosta, jossa hän on asunut pitkään.

Tyttökolmikon tehtävänä oli avustaa muotinäytöksissä pitämällä mannekiinien vaatteet järjestyksessä. Karttunen avusti Virpi Miettistä, joka myös oli silloin vasta 18-vuotias, mutta jo tunnettu.

– Hän käyttäytyi minua kohtaan ystävällisesti, mutta tunsin itseni hyvin maalaiseksi hänen rinnallaan. Rovaniemi oli silloin pieni kaupunki, ja Miettinen oli suuri tähti, joka oli esiintynyt Eurooppaa myöten. Olihan siinä kontrastia, Karttunen sanoo nauraen.

Lenita Airisto poseeraa napapiirillä. Virpi Miettinen (vas.) ja May-Britt Seitava kuvattiin Napapiirin majan lähistöllä esittelemässä ulkoiluvaatteita. Lenita Airisto esittelee talvitakkia taustallaan OH:n mäkipoikia.
Lenita Airisto poseeraa napapiirillä.
Lenita Airisto poseeraa napapiirillä.
Kuva: U. A. Saarinen / Journalistinen kuva-arkisto / Museovirasto

Lenita oli räväkkä ja iloinen

Karttusen muistin mukaan muotinäytökset pidettiin hotelli Polarissa. Näytöksiä oli kaksi päivässä, ja sali oli aina täynnä yleisöä.

Virpi Miettinen, joka vaikutti olevan hyvin tietoinen omasta viehätysvoimastaan, sai Rovaniemeltä ainakin yhden ihailijan: eräs nuori mies halusi antaa Miettiselle kukkakimpun, jonka Ulla Karttunen sitten toimitti perille.

Lenita Airisto oli mannekiinijoukon ilopilleri. Karttunen muistaa hänet räväkkänä, nauravaisena ja hyväntuulisena.

Vaikka Ulla Karttunen oli kiinnostunut muodista, Rovaniemen talvimuotipäivien vaatteet eivät olleet hänen makuunsa.

– Mieleen on painunut, että kankaat olivat pääosin teryleeniä. Väritykseltään vaatteet olivat ruskeita tai muuten hyvin maanläheisiä. Eivät ne tainneet oikein lyödä läpi enkä sitä ihmettele.

Teryleenillä olikin talvimuotipäivillä näkyvä rooli, sillä yksi tapahtuman pääjärjestäjistä oli brittiläinen suuryhtiö ICI, joka tuotemerkki Terylene on. Talvimuotipäivistä laajasti raportoineen Lapin Kansan mukaan kaikkien tapahtumassa esiteltyjen pukujen ja asusteiden tuli sisältää teryleeniä tai muita tekokuituja.

Tapahtuma pääsi televisioonkin

Muotipäivistä oli tarkoitus tulla jokavuotinen tapahtuma, jossa esitellään talvi- ja hiihtourheilumuodin uutuudet. Vuoden 1964 tapahtuma jäi kuitenkin jostain syystä ainutkertaiseksi.

Ulla Karttusen mieleen talvimuotipäivät jäivät lähtemättömästi. Ne toivat tuulahduksen suuresta maailmasta ja tekivät nuoreen naiseen valtavan vaikutuksen.

– Tapahtuma oli esillä televisiossakin, joka oli silloin uusi asia. Myös meille kotiin oli vasta hankittu televisio, ja oli aivan fantastista nähdä siellä oma kotikaupunki niin kansainvälisenä.

Seuraavana vuonna Karttunen seurasi televisiosta Miss Suomi -kilpailua. Mukana kotikatsomossa olivat ne samat kaksi luokkakaveria, jotka olivat avustamassa muotipäivillä. Karttunen oli ylpeä, kun hänen avustamansa Virpi Miettinen kruunattiin Miss Suomeksi.

Vuosikymmeniä myöhemmin Virpi Miettinen asui Karttusen tapaan Espoossa. Karttunen kertoo miettineensä, että menisi tervehtimään Miettistä, jos hän tulisi sattumalta vastaan.

– Hänen ovelleen en sentään rohjennut mennä enkä sitten koskaan onnistunut törmäämään häneen.

Tapahtuma

Rovaniemen talvimuotipäivät

Järjestettiin 17.–19.9.1964

Tapahtuman takana olivat brittiläinen suuryritys ICI, Suomen matkailijayhdistys, Pan American Airways ja Rovaniemen kaupunki.

ICI tunnetaan mm. polyesterikuitujen kehittäjänä. Yhtiö rekisteröi valmistamalleen PET-kuidulle kauppanimen Terylene.

Muotipäivillä esiteltiin kaikkiaan parisataa asua, joista ulkoilu- ja urheiluasut esiteltiin Napapiirin majalla.

Suomalaisista suunnittelijoista mukana olivat Utria Nokkala ja Marjatta Metsovaara kankaiden suunnittelijoina sekä Maj Kuhlefelt, Marja Suna, Reijo Koski ja Riitta Immonen vaatesuunnittelijoina.

Päivillä nähtiin myös Pentti Sarpanevan koruja ja Kaarina Kanervan päähineitä.

Lähde: Lapin Kansan arkisto