Mainos

Bril­le­tis­sä työs­ken­te­lee myös tu­le­vai­suu­den op­to­met­ris­te­ja

Lappilaisten silmäterveydestä jo seitsemän vuoden ajan huolehtinut Brillet rekrytoi riveihinsä myös optometristi-opiskelijoita. Harjoittelusta hyötyvät kaikki: opiskelijat saavat tutustua käytännön työhön ammattilaisohjauksessa ja konkarit saavat opiskelijoilta uusia, arvokkaita näkökulmia.

Optometristiopiskelijat Emilia Yrttiaho ja Eerika Hiukka ovat viihtyneet hyvin kesätyö- ja harjoittelujaksoilla Brilletissä.
Optometristiopiskelijat Emilia Yrttiaho ja Eerika Hiukka ovat viihtyneet hyvin kesätyö- ja harjoittelujaksoilla Brilletissä.

Brilletin kesätyöntekijä, optometristiopiskelija Emilia Yrttiaho etsiskeli asiakkaalle sopivia silmälaseja. Jokusia oli jo kokeiltu, mutta nappiosumaa ei ollut vielä löytynyt. Juuri kun Yrttiaho oli aikeissa ehdottaa asiakkaalle hiukan poikkeavampaa mallia, saapui Brilletin yrittäjä Pasi Hiukka paikalle.

– Epäröin, koska ajattelin, että kyseiset lasit saattavat olla asiakkaalle liian rajut. Sitten Pasi tuli apuun ja ojensi rouvalle ne samat lasit. Hän piti niistä ja sanoi, ettei olisi osannut itse valita sellaisia. Oli kiva huomata, että työharjoittelun myötä omakin silmä oli jo harjaantunut, Emilia sanoo.

– Koulussa opiskelijat oppivat teorian, mutta varsinaisen työn oppii tekemällä. Meillä opiskelijat pääsevät oikeisiin asiakaspalvelutilanteisiin ja tällaisessa pienessä liikkeessä myös tuki on lähellä, Pasi Hiukka toteaa.

Rovaniemeläislähtöinen Emilia valmistuu optometristiksi Oulun ammattikorkeakoulusta joulukuussa ja palaa sen jälkeen Brilletiin vakituisena työntekijänä.

– Olisin voinut valita harjoittelu- ja työpaikaksi jonkun muunkin optikkoliikkeen, mutta Brilletiä parempaa ei ole. Täällä on osaava henkilökunta ja parhaat laitteet silmäterveyden ja näön tutkimiseen. Ehdotin Pasille, että eiköhän tehdä suosiolla 10 vuoden määräaikainen työsopimus, Emilia naurahtaa.

Brilletissä työskentely on ollut hyvä mahdollisuus oppia lisää käytännöstä, kuten oikeiden lasien ja kehysten valitsemisesta, kliinisestä työstä ja silmäsairauksista”, Hiukka kertoo.
Brilletissä työskentely on ollut hyvä mahdollisuus oppia lisää käytännöstä, kuten oikeiden lasien ja kehysten valitsemisesta, kliinisestä työstä ja silmäsairauksista”, Hiukka kertoo.

Käytännön työ haltuun

Kesätyöt ja työharjoittelujaksot vuonna 2013 perustetussa, Pasi ja Taina Hiukan luotsaamassa Brilletissä ovat osoittautuneet nappiosumaksi sekä Emilian että ensimmäisen vuoden optometristiopiskelija Eerika Hiukan kohdalla. Työkokemus on ollut omiaan tukemaan molempien käytännönläheistä luonnetta:

– Ensimmäinen vuosi opinnoista on pääasiassa teoriaa ja vasta sitten perehdytään kunnolla käytännön työhön. Brilletissä työskentely on ollut hyvä mahdollisuus oppia lisää käytännöstä, kuten oikeiden lasien ja kehysten valitsemisesta, kliinisestä työstä ja silmäsairauksista, Eerika listaa.

– Koulussa me tutkimme vain toistemme silmiä, jotka ovat pääasiassa nuoria ja terveitä. Täällä on päässyt näkemään erilaisia silmiä. On ollut iso etu päästä näkemään optikon työtä näin läheltä, Emilia täydentää.

Emilian kesätyöjakso täydentyy vielä yhdellä, syksyllä suoritettavalla työharjoittelujaksolla. Silloin hän aikoo viettää mahdollisimman paljon aikaa Brilletin silmälääkärin huoneessa seuraamassa potilastilanteita. Opintojensa alkutaipaleella oleva Eerka työskentelee tässä vaiheessa pääasiassa myymälän puolella.

– Työ asiakkaiden parissa on opettavaista, ja työn kannalta tärkeää. Koulussa meille ei juurikaan opeteta esimerkiksi kehysten muotoilua ja linssivalintaa tai sitä, millaisiin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota, kun etsitään asiakkaalle sopivia laseja tai kehyksiä. Täällä olen saanut oppia siitä kaikesta lisää. Eniten odotan ensi kevään työharjoittelua, kun pääsen harjoittelemaan myös näöntarkastusten tekoa, Eerika kommentoi.

Brillet rekrytoi riveihinsä alaa opiskelevia kesätyöntekijöitä vuosittain. ”On hienoa tukea nykyisiä optometristiopiskelijoita”, Brilletin yrittäjä Pasi Hiukka kommentoi.
Brillet rekrytoi riveihinsä alaa opiskelevia kesätyöntekijöitä vuosittain. ”On hienoa tukea nykyisiä optometristiopiskelijoita”, Brilletin yrittäjä Pasi Hiukka kommentoi.

Optometristin opissa ja optometristi opissa

Brillet rekrytoi riveihinsä alaa opiskelevia kesätyöntekijöitä vuosittain. Opiskelijoiden merkitys on yritykselle yhtä suuri kuin harjoittelun tarjoama hyöty tulevaisuuden optometristeille.

– On hienoa tukea nykyisiä optometristiopiskelijoita. He saavat tärkeitä oppeja työelämästä ja mekin opimme uutta. Opiskelijat esittävät meille haastaviakin kysymyksiä, joita tällaisen vanhan konkarinkin on hyvä pysähtyä miettimään. Ilahduttavaa on myös nuorten iloinen asiakaspalveluasenne, Pasi Hiukka ynnää.

Emilian kohdalla Brillet on yksi syy siihen, että hän ylipäätään päätyi alalle. Hoitaessaan näköongelmiaan Brilletissä, hän hämmästyi sekä henkilökunnan tietotaidon tasoa että näön tutkimiseen tarkoitetun laitteiston määrää. Ei aikaakaan, kun hän jo jätti entisen ammattinsa ja aloitti optometristiopinnot.

Työ asiakkaiden parissa on opettavaista, ja työn kannalta tärkeää”, toteavat Yrttiaho ja Hiukka.
Työ asiakkaiden parissa on opettavaista, ja työn kannalta tärkeää”, toteavat Yrttiaho ja Hiukka.

– Silmän terveys on asia, jota haluan edistää. Näkö on yksi ihmisen tärkeimpiä aisteja, hän sanoo hymyillen.

Väestö ikääntyy, digitalisaatio kehittyy ja näkemisen ongelmat kasvavat. Myös optinen ala on jatkuvassa muutoksessa ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tapaan optometristeiltakin vaaditaan säännöllistä täydennyskouluttautumista. Syksyllä myös Pasi Hiukka palaa koulun penkille suorittaakseen YAMK-tutkinnon uudessa ja uraauurtavassa, Oulun AMK:n Clinical Optometry -koulutusohjelmassa.

– Olen jo pitkään halunnut lisätä osaamistani näkemisen ja silmäterveyden alalla. Tähän asti ainoa mahdollisuus jatkokouluttautua on ollut lähteä ulkomaille, mikä olisi yrittäjyyden rinnalla aika haastavaa. Kuultuani tästä uudesta koulutusohjelmasta, päätin tarttua haasteeseen, Pasi Hiukka perustelee.

– Tulevaisuudessa meilläkin on varmasti edessä tuo sama, ylemmän ammattikorkeakoulun master-tutkinto, Emilia Yrttiaho ja Eerika Hiukka arvelevat.

Tutustu Brilletin palveluihin >>