Au­toil­la­kin on pää­dyt­ty la­duil­le, mutta kun­nos­sa­pi­tä­jä ei näe latujen vää­rin­käyt­töä isona on­gel­ma­na Ro­va­nie­mel­lä

Nivavaarassa usea kaupungin asettama latukyltti on saanut kyytiä. Paikalla näkyy kengänjälkiä, harmittelee paikallinen hiihtäjä.
Nivavaarassa usea kaupungin asettama latukyltti on saanut kyytiä. Paikalla näkyy kengänjälkiä, harmittelee paikallinen hiihtäjä.
Kuva: Lukijan kuva

Kelkkoja, mönkijöitä ja kävelijöitä tulee usein laduilla vastaan ja se haittaa hiihtoharrastusta, valittelee Uuteen Rovaniemeen yhteyttä ottanut hiihtoharrastaja.

– Kävelijöille on kaksikymmentä kertaa enemmän reittejä kuin hiihtäjille. Miksi pitää tulla laduille kävelemään, himohiihtäjäksi tunnustautuva mies ihmettelee.

Hänen mukaansa kyse on puhtaasta ilkivallasta, sillä latuja ylläpidetään kaupungin varoin. Lisäksi latusäännöistä on puhuttu ja kirjoitettu niin paljon, että asia on varmasti kaikkien tiedossa.

Hänen mukaansa muut kulkijat tekevät laduista muhkuraisia, jolloin hiihtäminen muuttuu epämukavaksi ja jopa vaaralliseksikin.

– Hiihtämisen pitäisi olla rentoa eikä sellaista, että tarvitsee jännittää jalkoja ja varoa epätasaisuuksia, hän sanoo.

Vain yksi kävelijä tullut vastaan

Kaupungin latujen kunnossapidosta vastaavan Rovaniemen Ladun ja Reitin yrittäjä Matti Sahimaa ei pidä latujen väärinkäyttöä isona ongelmana Rovaniemellä.

– Olen ajanut tampparilla aamulla, päivällä ja illalla, ja yksi kävelijä on tullut vastaan koko talvena, hän sanoo.

Joitakin selkeitä kävelypätkiä laduilla hänen mukaansa kuitenkin on, ainakin Korkalovaarassa ja Nivavaarassa. Napapiirin seudulla osa matkailijoista puolestaan päätyy luultavasti kävelemään ladulla tietämättään.

– Ne on sellaisia lyhyitä, korkeintaan muutaman sadan metrin mittaisia pätkiä, joita käytetään esimerkiksi oikopolkuna.

Latuja pitkin on körötelty jopa kilometrejä

Myöskään moottorikelkkailua tai mönkijällä ajoa Sahimaa ei pidä isona ongelmana, vaikka paikoin jälkiä tulee vastaan.

Autolla on jälleen tänäkin talvella laduilla ajettu. Renkaanjälkiä on näkynyt ainakin Korkalovaarassa ja Napapiirin tuntumassa. Sahimaa arvelee, että todennäköisesti ajelija on ollut vahingossa ladulle eksynyt matkailija. Kovapohjaisia latuja pitkin on körötelty jopa joitakin kilometrejä.

Eniten ongelmia latujen ajossa on aiheuttanut sää, joka tekee kelistä milloin vetisen ja milloin jäisen. Tampparin jyrsimen avulla kovakin luistelubaana saadaan Sahimaan mukaan kuitenkin vähintään melko hyvään kuntoon.

Nyt latujen kunnossapitäjä kaipaisi pitkän tauon jälkeen latupohjille uutta lunta.

– Mutta sellaistahan se talvella on, että säät vaihtelevat, Sahimaa sanoo.