Luppo: Jari Kan­gas­nie­mi sai pe­don­tap­pa­jia kiik­kiin jopa ken­gän­nu­me­ros­ta

Tähtijuttu: Ro­va­nie­me­läi­nen Juha Salla löysi piir­tä­mi­ses­tä apua ma­sen­nuk­seen­sa

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Au­rin­gos­sa ta­pah­tui har­vi­nai­sen suuri purkaus – re­von­tul­ten lisäksi voi ai­heut­taa on­gel­mia säh­kö­ver­kois­sa ja sa­tel­lii­teis­sa

Auringossa havaittiin suuri roihupurkaus torstai-iltana, kertoo Ilmatieteen laitoksen avaruussäätiedotus. Massapurkauksesta lähtenyt magneettinen pilvi on suuntautunut maata kohti.

Auringossa havaittiin suuri roihupurkaus torstai-iltana, kertoo Ilmatieteen laitoksen avaruussäätiedotus. Massapurkauksesta lähtenyt magneettinen pilvi on suuntautunut maata kohti ja sen ennustetaan osuvan tänne lauantain aikana. Revontulien todennäköisyys on suuri koko maassa lauantaina.

Tähdet ja avaruus -verkkosivun mukaan Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA ennustaa lauantaille G3-luokan geomagneettista myrskyä. NOAA varoittelee mahdollisista ongelmista sähköverkoissa sekä radiotietoliikenteessä ja satelliiteissa 50. leveyspiirin pohjoispuolella. Suomi sijaitsee 60.-70. pohjoisen leveyspiirin välillä.

Suuri roihupurkaus oli peräisin auringonpilkkualueesta keskeltä auringon kiekon eteläpuoliskoa ja siihen liittyi myös koronan massapurkaus.

Ilmatieteen laitos ennakoi, että geomagneettisen myrskyn muodostuminen näyttää hyvin todennäköiseltä.

Revontulia vielä sunnuntainakin

Roihupurkaukset auringon pinnalla luokitellaan eri kirjaimilla niiden voimakkuuden mukaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.