Asun­to­kaup­pa vil­kas­tu­nut myös Me­ri-La­pis­sa – asun­to­jen ostajat ovat ak­ti­voi­tu­neet hil­jai­sen syksyn jälkeen

As. Oy Ainolan niitty saa uudet asukkaat Tornion Särkikujalle vielä tämän vuoden puolella. Asuntokauppa on piristynyt alkutalvella Kemissä ja Torniossa.
As. Oy Ainolan niitty saa uudet asukkaat Tornion Särkikujalle vielä tämän vuoden puolella.
As. Oy Ainolan niitty saa uudet asukkaat Tornion Särkikujalle vielä tämän vuoden puolella.
Kuva: Jouni Valikainen

Keväällä ja kesällä asuntokauppaan lähinnä koronan vuoksi syntynyttä kuoppaa ovat ostajat ja myyjät  alkaneet täyttää tehokkaasti. Alaa vaivannut varovaisuus on kääntynyt kauppojen määrien suhteen positiiviseen suuntaan myös Meri-Lapissa.

– Asuntojen vaihtotarve ei ole hävinnyt koronan aikana mihinkään. Pato on alkanut purkautua mukavasti loka- ja marraskuussa, torniolaisen kiinteistövälittäjä TempNorin myyntipäällikkö Tomi Alapartanen kertoo.

Joulun aika on kiinteistövälittäjillekin niin sanottuna normaalivuotena rauhoittumisen hetki.

– Välipäivinä tehdään vähän kauppoja, mutta kun aurinko alkaa pilkistää, niin se nostaa taas muuttohaluja, Alapartanen sanoo.

Alapartasen mielestä kiinnostus on lisääntynyt kaikissa asuntotyypeissä. Asunnon kunto ja sijainti ovat edelleen tärkeässä osassa asuntokaupoissa.

– Tornion kaupunki on onnistunut rakentamaan kaikista asuntoalueista asukkaita miellyttäviä kaupunginosia. Mielestäni täällä ei ole heikosti myyviä alueita. Syrjemmällä sijaitsevissa kylissä kauppaa käydään tapauskohtaisesti, Alapartanen sanoo.

TempNorilla on myynnissä myös kaksi isoa uudiskohdetta. Luhtitalot sijaitsevat Hellälänrannassa ja Pirkkiössä Sänkikujalla. Uudiskohteille on ollut kysyntää.

– Viime kevään ennakkomarkkinoinnissa varaustilanne oli hyvä. Koronan takia tuli jonkin verran peruutuksia.  As. Oy Ainolan niitty saa uudet asukkaat vielä tämän vuoden puolella.

Tornion Outokummun tehtaalla on parhaillaan käynnissä yt-neuvottelut. Vaakalaudalla on jopa 250 työpaikkaa. Näiden neuvottelujen lopputuloksella on vaikutusta myös Tornion asuntomarkkinoihin.

– Mahdollisten irtosanomisien myötä joidenkin voi olla pakko laittaa asunto myyntiin. Jos tarve on nopealle kaupalle, niin se näkyy edullisempana hintana, Tomi Alapartanen sanoo.

TempNorilla on toimisto myös Kemissä. Yksi mielenkiintoisista kohteista on Lapin AMK:n omistama Sauvotalo. Kiinnostusta perinteistä rakennusta kohtaan on ollut, mutta kauppakirjojen kirjoittamiseen asti asiat eivät ole vielä edenneet.

Habitan Oulun toimitusjohtaja Jarkko Luokkanen on saanut ilokseen huomata, että heidän yrityksellään asuntokauppa on myös ollut vilkasta.

– Nyt voi puhua myyjän markkinoista. Tämä ilmiö on nähtävissä koko Suomessa. Esimerkiksi Kemissä asunnon ostajat ovat aktivoituneet, mutta asunnon myyjiä on ostajiin nähden liian vähän, Jarkko Luokkanen luonnehtii asuntokaupan tilannetta.

Luokkanen löytää vallitsevaan tilanteeseen kaksi selkeää syytä.

– Kodin merkitys on näin korona-aikaan entisestään korostunut. Nyt konkretisoituu asunnon vaihtaminen omistusasunnoksi ja esimerkiksi isompaan ja parempaan, Luokkanen kertoo.

Asuntokauppa on vilkastunut Luokkalan tilastojen mukaan sekä omakotitaloissa että kerros- ja rivitaloissa.

– Nykyiset asunnonostajat haluavat muuttaa valmiiseen asuntoon. Hyväkuntoiset perheasunnot ovat kysyttyjä. Asuintokaupan onnistumisessa asunnon kunto ja myös ikä ovat vaikuttavia tekijöitä. Tämä ilmiö on enemmän näkyvillä Oulussa kuin Kemissä.

Vuosikausia on ollut valloillaan trendi, että uusi hankittu asunto pitää sijaita lähellä keskustaa.

– Mielestäni tähän asiaan on tullut muutos. Myös niin sanotuilta ei suosituílla alueilla kysyntä on vilkastunut.

Kemissä odotetaan kuin kuuta nousevaa, että Metsä Fibre tekee investointipäätöksen uudesta biotuotetehtaasta. Sillä on mahdollisia vaikutuksia myös asuntokauppaan.

– Kun Raaheen tuli tieto, että ydinvoimala rakennetaan naapurikuntaan Pyhäjoelle, niin sillä oli pienehkö vaikutus markkinoihin. Sijoittajat ovat olleet Kemissä jossain määrin liikkeellä, mutta muutos ei ole ollut vielä merkittävä

Liiketiloja on Kemissä paljon tyhjillään. Luokkanen pelkää, että niin on jatkossakin.

– Usea perinteinen pieni kivijalkaliike on siirtynyt tekemään kauppaa verkkoon. Tämä ilmiö on näkyvissä muissakin kaupungeissa kuin Kemissä,  Habitan toimitusjohtaja Jarkko Luokkanen kertoo.

Kommentti
Huh, huh, mikä hintahaitari
Jouni Valikainen

Ritikassa rintamamiestaloa 50 vuotta asustanut pariskunta ei enää jaksa pitää taloa kunnossa. Lapsetkin ovat lähteneet maailmalle. Lumen kolaus on turhan raskasta ja puutarhakin vaatisi hoitoa. Talvisin lattialla käy sellainen veto, että villasukat pyörivät jalassa. Se ei tee hyvää reumatismille.

Mikäs siinä. "Laitetaan vanha kotimökki myytiin, vaikka haikealta tuntuukin. Talorahoilla voimme ostaa keskustasta mukavan pienen osakkeen", pariskunta tuumii.

Kiinteistövälittäjä käy paikalla, mutta hinta-arvio saa pariskunnan haukkomaan henkeä. Eihän tuolla 20 000 eurolla saa keskustassa edes kaksiota.

Ei saakaan, ei ainakaan uutta. Kemissäkin saa kalleimmista uusista kaksioista maksaa yli 200 000 euroa. Vanhusten säästöt eivät riitä lähellekään tarvittavaan välirahaan, mutta onneksi on vanhojakin kaksioita hieman keskustasta syrjässä kohtuuhinnalla tarjolla.

Nykyisin nuoret talonostajat osaavat vaatia laatua. Vanha talo ei tahdo kiinnostaa, vaikka siitä saisi remontoimalla mukavan pesän perheelleen. Toisaalta allekirjoittaneen lisäksi monet muutkaan eivät lämpene remontille. Yksi syy siihen on se, että remonttitaito ei ole periytynyt edelliseltä sukupolvelta nykyiselle. Remonttikin voi olla yllättävän kallista.