Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ar­vos­tus­ta ul­ko­mai­den tut­kin­noil­le

Ministeriöt, työmarkkinajärjestöt, puolueet, kunnat ynnä muut ovat viime aikoina laatineet työvoiman saantiin liittyviä ohjelmia. Niitä laaditaan muun muassa ”työvoimapulan vähentämiseksi”, ”osaamispohjan vahvistamiseksi” ja ”kansainvälistymisen lisäämiseksi”. Suomeen halutaan saada tiettyä työtä tekeviä maahanmuuttajia työmarkkinoiden tarpeiden mukaan.

Maahanmuuton syitä voi monessa yhteydessä selittää myös useammalla sanalla kuvaillen, jolloin merkitys varmasti selviää: työhön liittyvä maahanmuutto, maahanmuutto työn vuoksi ja työhön perustuva maahanmuutto. Suomi-Seuran selvitysten perusteella ulkosuomalaiset usein uskovat työmahdollisuuksiensa olevan paremmat ulkomailla kuin Suomessa. Suuri osa kokee myös, että Suomessa ei osata arvostaa ulkomailla hankittua työkokemusta tai ulkomailla suoritettuja tutkintoja.

Tässä tulemmekin asian ytimeen. On turha kuvitella, että voisimme poistaa työvoimapulaa, jollemme ala hyväksyä muissa sivistysmaissa suoritettuja tutkintoja vaikkapa sairaanhoitajille tai muillekin "tavallisille" työntekijöille. Toinen perustavaa laatua oleva työhön tulon este on kielitaitovaatimus.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.