Kysely: Enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta ei halua Suomen tai­pu­van Turkin eh­toi­hin Na­to–­jä­se­nyy­del­le, kertoo HS

Naton huippukokous: Suomen, Ruotsin ja Turkin joh­ta­jat ta­paa­vat tiis­tai­na

Kolumni: Mitä ja kenen pitää pyytää an­teek­si

Mielipidekirjoitus

Ar­vos­te­lu: Val­koi­sen he­te­ro­mie­hen kos­to­fan­ta­sia vai karu kuvaus mie­li­sai­rau­des­ta?

-
Kuva: Kevät Sieppi

Todd Phillips: Jokeri

4/5

Warner Bros. Entertainment, 2019

Jokeri (2019) on ennen lähinnä kännikomedioiden parissa työskennelleen Todd Phillipsin ohjaama antisupersankarielokuva, ja yksi vuoden kohutuimmista julkaisuista. Nimikkoroolia näyttelee Joaquin Phoenix, jonka selkäpiitä karmiva roolisuoritus samaan aikaan ihastuttaa ja kauhistuttaa, mutta ennen kaikkea se sopii täydellisesti tulkitsijansa tuttuun taideleffojen katalogiin.

Elokuva kääntää supersankari-genren päälaelleen ottamalla käsittelyyn Batman-sarjakuvien tunnetuimman pahiksen ja kertomalla tulkinnan tämän tarinasta. Jokeri on Arthur Fleck niminen koomikon uraa tavoitteleva mies, joka mielisairautensa aiheuttamana saa osakseen vain halveksuntaa, vähättelyä ja vihaa, joka lopulta johtaa hirmutekoihin ja vaarallisen alter egon luomiseen.

Teos on visuaalisesti tyylikästä ja kaunista katsottavaa. Hyytävä musiikki maalaa kuvitteelisesta Gothamista visuaalien ohella tunkkaista ja synkkää kaupunkimaisemaa.

Juoni on äärimmäisen realistinen, mutta se osaa myös hyödyntää tiettyjä elementtejä Batman-universumista nokkelasti. Selkeää inspiraatiota löytyy Martin Scorsesen Taxi driver ja King of comedy -elokuvista, joihin Jokeri lähes pastissinomaisesti viittaa.

Elokuvan selkeä heikkous onkin sen lähes jopa kopioitu asetelma, jota se ei pysty perustelemaan oikeastaan millään järkevällä syyllä.

Hyytävä musiikki maalaa kuvitteelisesta Gothamista visuaalien ohella tunkkaista ja synkkää kaupunkimaisemaa.

Jo ennen elokuvan saapumista teattereihin, oli se saanut osakseen suurta kritiikkiä sisältönsä vuoksi. Tarinan pelättiin olevan eräänlainen väärinymmärretyn valkoisen heteromiehen kostofantasia, joka pahimmassa tapauksessa saattaisi kannustaa väkivaltaan oikeassa elämässä.

Elokuvan tekijät sen sijaan luonnehtivat tarinaa kuvaukseksi välinpitämättömästä käytöksestä mielisairaita ja selkeitä varoitusmerkkejä kohtaan, joka luo kyseisiä oikean elämän hirviöitä.

On kuitenkin otettava huomioon, että elokuvat on aina arvioitava elokuvina, ja yksinomaan elokuvina. Ja kyllä, Jokeri on taidolla ja tarkkuudella luotu kokemus, joka saa katsojan kohtaamaan tunteita, joita harvoista sarjakuviin perustuvista leffoista saa.

Kaiken kaikkiaan Jokeri on katsojiaan haastava, mutta mielenkiintoinen elokuva, joka tulee puhuttamaan mediassa vielä pitkään.

Jos et ole heikkohermoinen, put on a happy face ja käy muodostamassa oma mielipiteesi tästä vuoden kontroversaaleimmasta ilmiöstä.