Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Mielipidekirjoitus

Ar­vos­te­lu: Sanoja kau­kai­suu­den kai­paa­jil­le - Pa­ra­tii­si sy­dä­mes­sä­ni on matka maail­man sieluun

-
Kuva: Kevät Sieppi
Runokirja

Arja-Liisa Landén: Paratiisi sydämessäni

Neitoperho, 2010

4/5

Lähes viikoittainen kirpputorikierros vei minut jälleen selailemaan pursuavia kirjahyllyjä. Tällä kertaa silmiini pisti värikkäin kukin koristeltu runokirja Paratiisi sydämessäni. Kurkkasin sisälle teokseen, ja jo ensimmäisen runon luettuani päätin ottaa nuo kiehtovat sanat tutkittavaksi. Minulle pelkkä runojen silmäily ei usein riitä, vaan haluan päästä sisälle niiden kirjoittajan ajatusmaailmaan ja saada selville erilaisten metaforien ja vertausten merkityksiä.

Paratiisi sydämessäni todella vie jonkinlaiseen mielensisäiseen paratiisiin. 

Joissakin runoissa tuntuu, kuin olisi lomalla jossain lämpimässä ja makoilisi hiljaa meren kuohuja sekä linnunlaulua kuunnellen.

Toiset pätkät taas luovat sellaisen mielikuvan, kuin leijailisi avaruuden pyörteissä ja tutkailisi sieltä käsin maailman menoa.

Erilaisten mielikuvien lisäksi, osa runoista tarjoaa tietynlaista lohtua niihin syntyvän vahvan samaistumisen kautta. Monessa kohtaa puhutaan siitä, kuinka sielu kaipaa jonnekin kauas, ja miten maailmankaikkeus ympärillä pystyy toisinaan ihmetyttämään niin paljon. Etenkin näin nuorena, kun koko elämä on vielä edessä, on mielenkiintoista huomata, kuinka vielä aikuisenakin tulee todennäköisesti pohtimaan elämää ja sen erilaisia merkityksiä. Uteliaisuus ympäröivää kaikkeutta kohtaan ei siis mitä luultavimmin tule vielä hetkeen sammumaan.

Paratiisi sydämessäni on kokonaisuudessaan hyvin ajatuksia herättävä sekä sielua ruokkiva teos, jonka runoja tulen varmasti lukemaan ja pohtimaan yhä uudelleen ja uudelleen.