Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Ar­vos­te­lu: Ke­peäs­ti suo­ma­lai­sit­tain

Suomalaisen ilta. Meri-Lapin jousikvartetti. Suensaaren seurakuntatalossa Torniossa 9.10.2021.

Meri-Lapin jousikvartetti esiintyi tällä kertaa kokoonpanolla Mikko Sorri (1. viulu), Iida Zelenski (2. viulu), Matti Mietola (alttoviulu) ja Olli-Pekka Kajasviita (sello). Soittajisto on vaihtunut kuten näyttelijät konsanaan teatterissa.

Konsertin pääteoksena oli Erik Tulindbergin (1761 - 1814) Jousikvartetto nro 1 B-duuri op 2 nro1. Häntä pidetään varhaisimpana suomalaisen taidemusiikin säveltäjänä. Sen lisäksi, että hän oli merkittävä säveltäjä, hän oli myös Suomen ensimmäinen valtiovarainministeri. Tai kuten 1809 –1812 sanottiin: Suomen hallituskonseljin valtionvaraintoimituskunnan puheenjohtaja.

Tulinbergin kuusi jousikvartettoa löytyivät Helsingin yliopiston kirjastosta vasta vuonna 1925. Niistä puuttuivat kakkosviulun nuotit ja osin puutteelliset alttoviulun äänet. Nämä viimeisimmät täydennykset on tehnyt tällä kertaa vuonna 2004 Anssi Mattila, mitä saime kuulla.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita