Lakot: Ju­na­lak­ko on li­sän­nyt lin­ja-au­to­jen li­pun­myyn­tiä mer­kit­tä­väs­ti – suo­si­tuim­mil­le rei­teil­le myydään jo ei-oota

Tapahtumat: Ro­va­nie­mi sel­vit­tää kymp­pi­ton­nil­la, miten Arctic Design Week jat­kos­sa jär­jes­te­tään – ta­pah­tu­man tu­le­vai­suus on epä­var­ma

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Mielipidekirjoitus

Ar­vos­te­lu: Disc­lo­su­re on mustan trans­nai­sen tuot­ta­ma silmiä avaava do­ku­ment­ti, jota tar­vit­sem­me enemmän kuin kos­kaan!

-
Kuva: Kevät Sieppi
Dokumenttielokuva

Sam Feder & Laverne Cox: Disclosure

Netflix, 2020

5/5

Disclosure: transsukupuolisuus valkokankaalla, on dokumenttielokuva, joka kertoo sukupuolivähemmistöjen edustajien, ja erityisesti transihmisten, representaatiosta mediassa. Teos nostaa esille transihmisistä annetun ongelmallisen ja vahingollisen kuvan.

Dokumentissa elokuva- ja tv-alalla vaikuttavat transihmiset kertovat omista ja yhteisönsä kokemuksista. 

Kertojat pureutuvat popkulttuuriin, elävän kuvan historiaan sekä sosiaaliseen epätasa-arvon ongelmiin nokkelasti, suorasanaisesti ja kärsivällisesti. He esittävät teräviä huomioita, jotka saavat katsojan parhaimmassa tapauksessa pohtimaan omia etuoikeuksiaan, kyseenalaistamaan valloillaan olevia stereotypioita sekä vaatimaan ohjaajilta, tuottajilta ja käsikirjoittajilta enemmän.

Kesken koronakriisin jalkoihin jäänyttä pride-kuukautta julkaistu teos on äärimmäisen ajankohtainen ja jopa elintärkeä, sillä keskustelu transoikeuksista on Hollywoodin lisäksi ollut viime aikoina kiivasta koto-Suomessakin. 

Siksi kaikkien tulisi nähdä tämä elokuva, joka auttaa ymmärtämään vuosikausia kestänyttä taistelua transihmisten oikeudesta tulla kuulluksi.