kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Arvio: Tie­to­ko­ne­ani­maa­tiol­la luotua mie­li­puo­lis­ta mons­te­ri­mäis­ket­tä

Eddie Brock (Tom Hardy) saa huomata, että yhteiselo hirviön kanssa ole vieläkään helppoa.
Eddie Brock (Tom Hardy) saa huomata, että yhteiselo hirviön kanssa ole vieläkään helppoa.

Kolme vuotta sitten ensi-iltansa saanut Ruben Fleischerin ohjaama Venom tuli hieman puun takaa. Huolimatta kriitikoiden vihamielisestä vastaanotosta elokuva oli jättiläismäinen kassamenestys Pohjois-Amerikassa.

Hämähäkkimiehen Marvel-universumista kotoisin oleva monsterimainen symbiootti pesiytyi Tom Hardyn esittämään reportteriin Eddie Brockiin. Hänen olemassaolonsa muuttui perverssiksi yhteiseloksi verenhimoisen, ihmisaivoihin mieltyneen hirviön – Venomin – kanssa.

Menetetty suhde Anneen (Michelle Williams) kalvaa yhä Eddietä. Mutta miten ihmeessä viettää arkista yhteiseloa monsterin kanssa, kun Eddie kykenee siihen hädin tuskin itsekään?

Jatko-osan Venom: Let There Be Carnage ohjaajana on siirtynyt animaationäyttelijänä paremmin tunnettu Andy Serkis, joka auttoi luomaan Taru Sormusten Herran Klonkun ja Apinoiden planeetta -trilogian Caesar-simpanssin.

Eddie yrittää saada näivettynyttä toimittajan uraansa uudelleen käyntiin haastattelemalla tuomittua sarjamurhaajaa Cletus Kasadya (Woody Harrelson). Valitettavasti Kasady onnistuu puremaan Eddietä, jolloin osa Venom-symbiootista siirtyy häneen.

Vankilasta pakeneva mielipuoli on luonteeltaan paljon pahempi hirviö kuin Venom. Uusi hirviö tottelee nimeä Carnage. Se etsii käsiinsä vanhan heilansa Frances Barrisonin (Naomie Harris). Elokuva huipentuu tietysti Carnagen ja Venomin eeppiseen yhteenottoon.

Kakkososa on paikoin niin hillittömän hurjaa ja pitelemätöntä menoa, että katsoja joko antautuu tai pöyristyy sen edessä.

Tietokoneanimaatiolla luotu monsterimäiske on saanut edelliselokuvaakin mielipuolisemmat mittasuhteet. Ohjaaja Serkis voikin toimia tässä pelkästään studion marionettina.

Venomin uusi tuleminen muistuttaa karulla tavalla siitä, että nämä monsterileffat on suunnattu alkuperäisen sarjakuvan faneille.

Elokuva

Venom: Let There Be Carnage, Yhdysvallat 2021. Ohjaus: Andy Serkis. Käsikirjoitus: Kelly Marcel perustuen Todd McFarlanen luomaan Marvel-hahmoon. Pääosissa: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris. – Plaza & Star, Oulu.

"Kakkososa on paikoin niin hillittömän hurjaa ja pitelemätöntä menoa, että katsoja joko antautuu tai pöyristyy sen edessä."