Arvio: Te­räs­lei­dien sis­ko­kat­ras räiskyy ja kipinöi – elo­ku­van tylsä nimi kätkee alleen ti­man­tin

Teräsleidit-elokuva iskee mustalla huumorilla ja tuulettaa komediamaailman kliseitä.

Korkealle yhteiskunnassa kivunnut Raili (Seela Sella) ei luovu tyylistään, eikä taskumatista.
Korkealle yhteiskunnassa kivunnut Raili (Seela Sella) ei luovu tyylistään, eikä taskumatista.

En tiedä, oliko vika markkinoinnissa vai omissa ennakkoluuloissani, mutta en odottanut suuria Teräsleidit-elokuvalta. Traileri toi mieleen puskakohelluksen ja road movien yhdistelmän, jota nyt vain tähdittävät vanhat rouvat.

Mitä tylsän nimen takaa paljastui? Yksi viime aikojen hauskimmista ja fiksuimmista suomalaisista komedioista. Kohellusta ja matkantekoakin tosin piisaa.

Pamela Tolan ja Aleksi Bardyn laatimassa juonessa riittää käänteitä niin että vähemmälläkin pärjäisi, mutta ainakaan yllätyksettömyydestä elokuvaa ei voi moittia.

"Kuinka monessa elokuvassa kahdeksankymppisillä on seksielämää?"

Ryyppääviä äijiä tien päällä on nähty melkoisesti. Sukupuoliasetelman kääntäminen tuulettaa laajityypin kliseitä ja kiinnittää huomion siihen, mikä ikämiehille on ollut sallittua mutta naisille ei.

Radikaalinakin Teräsleidejä voi pitää. Kuinka monessa elokuvassa kahdeksankymppisillä on seksielämää?

Pääkolmikkoon kuuluu kolme sisarusta, kaikki meheviä karikatyyrejä. Miehelleen haudan kaivanut Inkeri (Leena Uotila) on normaaleimmasta päästä, unelmansa jo nuorena kuopannut seiskavitonen.

Seela Sella on hurmaava siskojaan perusteellisesti tylyttävänä veemäisenä hedonistina, ja Saara Pakkasvirralle jää höynäytettävän höppänän rooli.

Heikoimpana lenkkinä on nuoremman polven touhotus. Yllätysjuhlien valmistelussa on sellaista venytetyn sketsin tuntua, joka muuten loistaa poissaolollaan.

Juhlajuonne kulkee liian pitkään erillään siskosten seikkailuista, ja Pirjo Lonka tulkitsee Inkerin tytärtä kummallisen kireästi.

"Epäkorrektin rajoilla taiteileva huumori on mustaa, nopeaa ja nokkelaa."

Onneksi kuivakatkin pidot paranevat, kun päivänsankari ehtii paikalle ja matkallaan viisastuneena laukoo suorat sanat. Linnea Skogilla on loppupuolella pieni mutta tärkeä rooli uuden sukupolven edustajana.

Kuvauspaikat ja tarpeisto luovat mukavan nuhjuista menneiden vuosikymmenten Suomi-tunnelmaa.

Epäkorrektin rajoilla taiteileva huumori on mustaa, nopeaa ja nokkelaa — sellaista, mitä Fingerpori-elokuvassa olisi pitänyt olla. Hauskuus ei perustu (vain) räävittömyyteen vaan dialogin ja ajoituksen tarkkuuteen kuin parhaassa farssissa.

Naurattamisen rinnalla sijansa on myös kirpeällä elämänviisaudella.

Teräsleidit on komediana helposti lähestyttävä, mutta samalla sen anarkistisessa menossa puhaltavat raikkaat tuulet.

Elokuva

Teräsleidit

Käsikirjoitus: Pamela Tola ja Aleksi Bardy.

Ohjaus: Pamela Tola.

K 7, kesto 93 minuuttia.

Pääosissa Leena Uotila, Seela Sella, Saara Pakkasvirta, Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Samuli Niittymäki.

Kriitikon kouluarvosana 9.