kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Ar­mei­jas­ta ta­kai­sin lak­kiai­siin - useat me­ri­lap­pi­lai­set kevään yli­op­pi­laat saavat val­ko­lak­kin­sa tänä vii­kon­lop­pu­na.

Iines Luosujärvi käy mielellään seinäkiipeilemässä ja salilla vastapainoksi opiskelulle. Kirjoitusten aikaan urheiluharrastukset kuitenkin jäivät.
Iines Luosujärvi käy mielellään seinäkiipeilemässä ja salilla vastapainoksi opiskelulle. Kirjoitusten aikaan urheiluharrastukset kuitenkin jäivät.

Tornion, Ylitornion ja Keminmaan lukiot siirsivät kevään ylioppilasjuhlat elokuun loppuun koronarajoitusten takia. Lykkäys tehtiin, koska kodeista toivottiin, että juhlaa voitaisiin viettää mahdollisimman normaalisti ilman tiukkoja rajoituksia. Juhlien siirtyminen tarkoittaa myös, että monet valkolakin päähänsä saavat ovat jo ehtineet aloittaa opiskelut toisella paikkakunnalla, tai lähteneet armeijaan.

Yksi heistä on Tornion yhteislyseon lukiosta valmistunut Iines Luosujärvi, joka on muuttamassa uudelle opiskelupaikkakunnalleen Ouluun viikkoa ennen lakkiaisia.

–Vähän jännittää ja stressaa, kun tulee niin paljon uutta lyhyen ajan sisällä; muutto, uuden koulun aloitus ja lakkiaiset. Se on myös vähän stressaavaa, kun en itse pääse valmistelemaan omia juhliaan, kun olen jo koulussa. Vanhemmillekin tulee siitä enemmän hommaa.

Luosujärvi on silti iloinen, että juhlat järjestetään.

–Olisi ollut mahdollista, että nämäkin juhlat olisi peruttu. Ihan kiva, että edes nyt on jotain,vaikka ylioppilasjuhlat eivät tunnukaan nyt yhtä isolta askeleelta, kuin miltä ne keväällä olisivat tuntuneet. Kun elämä menee eteenpäin, niin tuntuu vähän tyhmältä käytännössä mennä taaksepäin, Luosujärvi pohtii.

Keväällä Tornion yhteislyseon lukio järjesti kevätjuhlan etänä, eli se striimattiin nettiin.

Muutto nopealla aikataululla

Iines Luosujärvi on lähdössä opiskelemaan ensihoitoa Oulun ammattikorkeakouluun. Itseä kiinnostava ala oli ollut jo pitkään selvillä, mutta lopulta opiskelupaikka tuli yllätyksenä.

–Sain heinäkuun lopussa tietää, että pääsin kouluun varasijalta. En ollut yhtään varautunut siihen, joten todella nopeasti piti alkaa järjestelemään asioita ja muuttamaan, Luosujärvi kertoo.

Vaikka aikaa muuton valmisteluun jäikin vain vajaa kuukausi, ei aikataulun suhteen ollut lopulta ongelmia, vaan kaikki järjestyi hyvin.

–Löysin kivan kämpän ihan hyvissä ajoin, ja lähes kaikki tavaratkin ovat siellä jo. Olisin voinut muuttaa jo aikaisemminkin, mutta halusin olla vielä täällä Torniossa ja nähdä kavereita.

Etäopiskelu rankkaa

Luosujärvi kertoo olevansa tyytyväinen kirjoitustensa tuloksiin. Viimeinen lukiovuosi vietettiin normaalisti lähiopetuksessa, eikä Luosujärvi kokenut vuotta ollenkaan yhtä rankkana kuin toisen lukiovuotensa, jolloin koulua käytiin etäopetuksessa usean kuukauden ajan.

– Minun mielestäni se oli raskasta, koska siinä piti tehdä niin paljon enemmän, ja opettajatkin antoivat paljon enemmän tehtäviä. Toinen vuosi oli muutenkin raskas, koska silloin tulee niin paljon kursseja koko ajan, eivätkä ne kaikki ole mieluisia kursseja, mutta silti niihin pitää panostaa.

Luosujärvi huomasi, että jaksamisen kannalta erityisen tärkeää oli osata erottaa opiskelu ja vapaa-aika toisistaan.

–Se on oikeasti aika vaikeaa, kun on koko ajan kotona. Piti vain yrittää saada se perusrutiini kuntoon, että sitten osaa ottaa sen vapaa-ajankin, vaikka on todella paljon läksyjä ja kaikkea muutakin tehtävää.

Sosiaalisena ihmisenä Matias Rahkonen vietti abivuonnaan kaiken ylimääräisen vapaa-ajan kavereiden kanssa. Lukulomalla Rahkonen kävi myös töissä.
Sosiaalisena ihmisenä Matias Rahkonen vietti abivuonnaan kaiken ylimääräisen vapaa-ajan kavereiden kanssa. Lukulomalla Rahkonen kävi myös töissä.
Kuva: Suvi Pirinen

Itsekuri koetuksella

Niin ikään Tornion yhteislyseon lukiosta valmistunut Matias Rahkonen käy tällä hetkellä armeijaa, mistä hän pääsi sopivasti lomille viikkoa ennen lakkiaisia. Rahkonen oli aluksi pettynyt, kun lakkiaisten siirtämisestä kerrottiin ensimmäistä kertaa.

–Silloin ajattelin, että eihän nämä rajoitukset mene kuin tiukemmiksi. Mutta nyt kun tilanne on tämä, niin onhan tämä nyt parempi. Ja turvallisuus tietenkin ensin.

Myös Rahkonen piti etäopiskelua raskaana, varsinkin toisena lukiovuonna, jolloin kursseja oli paljon.

–Oli todella paljon vaikeampaa keskittyä opiskeluun, kun oli vapaat kädet tehdä kotona mitä haluaa. Se vaati todella paljon itsekuria, että ei vain nukkuisi kaikkia tunteja. Varmasti suurin vaikuttaja siihen miten kirjoitukset tämän vuoden abeilla menivät oli se, kuinka hyvin pystyi keskittymään opiskeluun.

Rahkonen uskoo, että tavallisessa lähiopetuksessa hän olisi pystynyt parempaan suoritukseen.

–Siinä annettiin liian iso päätösvalta opiskelijalle siinä, että miten opiskelee. Monet alkoivat testailemaan erilaisia tapoja opiskella, ja esimerkiksi itsellä se ei toiminutkaan, ja se kurssi meni sitten vähän huonommin. Eli kyllä monesti ne opettajien neuvot siitä, miten kannattaa opiskella, ovat kuitenkin ihan hyödyllisiä.

Fysiikka kiinnostaa

Rahkonen on kuitenkin ihan tyytyväinen ylioppilaskirjoitusten tuloksiin

–Ainahan se tuntuu suorituksen jälkeen, että olisi voinut mennä paremminkin. Uskon, että jos olisin vielä vähän panostanut, niin olisi tullut huomattava ero. Ihan hyvin ne kuitenkin menivät olosuhteisiin nähden.

Opiskelupaikka on jo odottamassa armeijan jälkeen. Rahkonen pääsi Jyväskylään lukemaan ydinfysiikkaa, mikä oli hänen ensisijainen vaihtoehtonsa. Opiskelusuunnitelmat olivat muuttuneet abivuoden aikana.

–Olin jo pitkään halunnut matematiikan opettajaksi. Abivuoden puolivälissä kiinnostuksen kohteeni vaihtui kuitenkin matematiikasta fysiikaksi, kun fysiikka alkoi mennä niin kiinnostavaksi.

Suunnitelmien muuttaminen oli helppoa, sillä Rahkonen oli joka tapauksessa päättänyt lukea kaikki matemaattiset aineet niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt Rahkonen kuitenkin iloitsee siitä, että ylioppilaaksi tuloa päästään juhlimaan lähes normaalisti.

–Äiti on ottanut ohjat juhlien suunnittelussa. On aika isot juhlat suunnitteilla. Vieraiden tuloa porrastetaan, joten juhlat tulevat sitten kestämään erittäin kauan.