Mainos

ÄRM-hank­keil­la ta­lou­del­lis­ta toi­me­liai­suut­ta Kemiin – yri­tys­ten kan­nat­taa nyt käyttää ti­lai­suus hy­väk­seen

Vuosi sitten tullut Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sulkemispäätös aktivoi laajan verkoston tukemaan irtisanottujen työllistymistä ja vahvistamaan alueen elinvoimaa. Tehdyt toimet ovat kantaneet hedelmää.

Riitta Hakalan mukaan monella alalla on tällä hetkellä työvoimapula. Oppilaisyhteistyöllä on tässä kohtaa suuri merkitys.
Riitta Hakalan mukaan monella alalla on tällä hetkellä työvoimapula. Oppilaisyhteistyöllä on tässä kohtaa suuri merkitys.

Kemissä laadittiin äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelma välittömästi Stora Enson ilmoitettua Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta. Alueelle saatiin 12,5 miljoonaa valtiontukea ja EU-rahaa ja näiden avulla käynnistettiin useita eri hankkeita, joista osa kohdistuu henkilöihin, osa yrityksiin ja osa yritysten toimintaympäristöön.

Työtä kaikille

Kemin kaupungin ja TE-toimiston yhteispalvelupiste Pointista on muodostunut yhteinen paikka ÄRM-työlle. Työllisyyspäällikkö Riitta Hakalan mukaan tarkoituksena on ollut luoda matalan kynnyksen palvelu, jonne kaikki asiakastyö on keskitetty.

– Autamme laajan toimijaverkon kanssa löytämään töitä ja kehittämään omaa osaamista. Meillä on hanke myös heille, jotka eivät löydä omaa polkuaan heti. Samalla kehitämme toimintamallia, jota on mahdollista hyödyntää tulevissakin kriisitilanteissa, Hakala sanoo.

Suuri joukko Stora Ensolta irtisanottua on jo joko työllistynyt uudelleen, päässyt eläkejärjestelyiden piiriin tai lähtenyt kouluttautumaan uudelle alalle.

– Pyrimme antamaan jokaiselle yksilöllistä palvelua. Tavoitteemme on, että jokainen löytäisi pysyviä ratkaisuja.

Elinvoimaisia yrityksiä

Kemin Digipolis hallinnoi yrityksiin kohdistuvia ÄRM-hankkeita, joiden tavoitteena on luoda Kemiin lisää taloudellista toimeliaisuutta. Toimitusjohtaja Kimmo Heikan mukaan paikallisten pk-yritysten näkökulmasta on merkittävää, minkälaista uutta toimintaa alueelle tulee. Jokainen tulija muokkaa teollista kokonaisuutta uuteen suuntaan.

– Invest in Veitsiluoto -hanke tukee yritysten sijoittumista alueelle yhdessä Stora Enson kanssa. Tämä on pitkän tähtäimen projekti, mutta alue on jo herättänyt paljon kiinnostusta. Olemme välittäneet eteenpäin yhteensä 28 eri toimijaa, Heikka sanoo.

Pk-kasvu-hankkeessa on selvitetty alueen pk-yritysten kasvun esteitä. Suurimmiksi esteiksi nousivat työvoiman saatavuus, myynnin ja markkinoinnin kehittämisen tarve sekä digitaalisuus. Tällä hetkellä on käynnissä useita eri toimenpiteitä, joilla näihin pyritään tuomaan helpotusta.

Yritystukia kannattaa nyt hyödyntää

Valtio on osoittanut Meri-Lapin alueelle erityistä yritystukea, jota jakaa ELY-keskus. Heikka kannustaa yrityksiä hyödyntämään tilaisuutta.

– Alueen pk-yrityksillä on nyt erityisen hyvä tilanne tukien suhteen. Tukea voi saada monenlaisiin yrityksen kehittämishankkeisiin, esimerkiksi toiminnan laajentamiseen, kansainvälistymiseen tai digitaalisiin ratkaisuihin.

Kemin elinvoimajohtaja Mervi Nikander huomauttaa, että Kemissä on tällä hetkellä hyvät näkymät monella eri toimialalla. Metsä Fibren projekti on hyvä tilaisuus testata omia palveluitaan ja tuotteitaan.

– Nyt jos koskaan Kemissä kannattaa uskoa tulevaan, Nikander sanoo.

Lue lisää ÄRM-työstä osoitteessa: www.kemi.fi/tyo-ja-yrittaminen/akillinen-rakennemuutos ja www.digipolis.fi/investinkemi

Logot - Lapin Liitto ja Kemi

Kemin äkillisen rakennemuutoksen koordinaatiohankkeella tuetaan sidosryhmätyön sujuvuutta ja tiedon ketterää jakamista. Hanke vastaa kaupungin äkillisen rakennemuutokseen liittyvästä tiedottamisesta. Hanketta rahoittaa Lapin Liitto (AKKE-rahoitus) ja Kemin kaupunki.