Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Arjen esi­lei­keis­tä sek­si­on­neen – Pa­ri­suh­teen lä­hei­syyt­tä voi ja kan­nat­taa el­vyt­tää, sanoo Tit­ta­ma­ri Mart­ti­nen, joka kan­nus­taa kir­jas­saan naut­ti­maan seksin iloista


Tittamari Marttinen sanoo olevansa peruspositiivinen luonne ja uskovansa siihen, että ihminen voi itse vaikuttaa omaan onnellisuuteensa. ”Onnellisuus ei vaadi valtavia kokemuksia, vaan se nousee jokapäiväisestä elämästä ja sen pienistä kohokohdista. Tämä pätee myös seksiin ja ihmissuhteisiin.”
Tittamari Marttinen sanoo olevansa peruspositiivinen luonne ja uskovansa siihen, että ihminen voi itse vaikuttaa omaan onnellisuuteensa. ”Onnellisuus ei vaadi valtavia kokemuksia, vaan se nousee jokapäiväisestä elämästä ja sen pienistä kohokohdista. Tämä pätee myös seksiin ja ihmissuhteisiin.”
Kuva: Pekka Aho

Onko tänään taas se päivä viikosta, jolloin teillä harrastetetaan seksiä illalla saunan jälkeen? Vai oliko jo eilen se ilta, kun hoiditte asian nopeasti pois päiväjärjestyksestä huomisen murheet mieltä painaen? Vai menettekö jälleen nukkumaan samaan sänkyyn selät vastakkain ja läheisyyttä kaihtaen?

Ilo ja nautinto kuuluvat seksiin ja parisuhteeseen, mutta joskus ne loistavat poissaolollaan. Seksistä tulee mautonta pakkopullaa tai jopa vastenmielistä.

Kirjailija ja seksuaaliterapeutti Tittamari Marttinen haluaa tuoreella kirjallaan kannustaa suomalaisia panostamaan seksiin ja seksuaalisuuteen, sillä seksi tekee ihmiselle monella tavalla hyvää.

– Parhaimmillaan seksuaalisuus on ihmiselle voimavara, joka luo onnellisuutta ja antaa energiaa. Se heijastuu muillekin elämän alueille itsevarmuutena ja yleisenä positiivisuutena, Marttinen tiivistää.

Seksionni-kirjassaan Tittamari Marttinen lähestyy seksiä juuri sen myönteisten merkitysten kautta. Kirja tarjoaa lukijalle virikkeitä pohtia omaa seksuaalisuuttaan, parisuhdettaan tai elämäntilannettaan ja vahvistaa sitä kautta omaa itsetuntemustaan.

– Ihminen tarvitsee itsetuntemusta pystyäkseen arvostamaan itseään. Itsearvostuksella on puolestaan iso merkitys parisuhteessa ja oikeastaan kaikissa ihmissuhteissa. Jos arvostat itseäsi, pystyt suhtautumaan avoimemmin myös muihin ihmisiin.

Aikuisetkin tarvitsevat tietoa ja rohkaisua

Marttinen on pitkän uran tehnyt kirjailija, joka tunnetaan ennen kaikkea kymmenistä lasten- ja nuortenkirjoistaan. Rovaniemelle Marttinen muutti uuden ihmissuhteen myötä nelisen vuotta sitten.

Vapaana kirjailijana Marttinen työskenteli paljon kotona ja kaipasi uusia tuulia sekä arkeensa että kirjailijantyöhönsä. Kun Lapin kesäyliopistossa alkoi seksuaalineuvojan koulutus, Marttinen tarttui tilaisuuteen. Aihe vei mukanaan, ja Marttinen jatkoi opintojaan  seksuaaliterapeutiksi.

Alunperin koulutus kiinnosti Marttista nimenomaan nuortenkirjailijana. Hänen mielestään nuortenkirjoissa pitäisi käsitellä myös seksiä, mutta hän itse koki aiheen haastavana.

– Ajattelin, että tieto antaisi minulle rohkeutta kirjoittaa seksistä nuorille. Opintojen myötä kuitenkin huomasin, että myös me aikuiset tarvitsemme tietoa ja rohkaisua oman seksuaalisuutemme löytämiseen.

Tittamari Marttinen tietää, että kaikki eivät halua heittäytyä seksiin, koska se tuntuu liian primitiiviseltä. Monet myös häpeilevät sitä, miltä näyttävät tai kuulostavat seksin aikana. "Lähisuhteen seksissä ei ole kuitenkaan kysymys siitä, miltä se näyttää tai kuulostaa, vaan siitä, miltä se tuntuu", Marttinen sanoo.
Tittamari Marttinen tietää, että kaikki eivät halua heittäytyä seksiin, koska se tuntuu liian primitiiviseltä. Monet myös häpeilevät sitä, miltä näyttävät tai kuulostavat seksin aikana. "Lähisuhteen seksissä ei ole kuitenkaan kysymys siitä, miltä se näyttää tai kuulostaa, vaan siitä, miltä se tuntuu", Marttinen sanoo.
Kuva: Pekka Aho

Paineet tekevät seksistä suorittamista

Kirjallaan Marttinen haluaa vapauttaa lukijan pohtimaan, millaista seksiä toivoo ja miten se olisi saavutettavissa. Paineita seksistä ei pitäisi ottaa, sillä ne voivat viedä seksistä ilon ja tehdä siitä suorittamista.

– Seksin ei aina tarvitse tarkoittaa yhdyntää tai orgasmia, vaan se voi olla myös rauhallista läheisyyttä kuten silittelyä, koskettelua ja suukottelua. Tärkeää on pitää mieli avoimena, ja antaa seksin tapahtua, niin kuin sillä hetkellä parhaalta tuntuu, Marttinen sanoo.

Seksiin ei myöskään välttämättä tarvita kumppania. Marttinen ei puhu itsetyydytyksestä vaan sooloseksistä, joka hänen mielestään  kuvaa paremmin seksin moniulotteisuutta. Sooloseksi on ollut voimakas tabu, mutta onneksi suhtautuminen siihen on muuttunut.

– Sooloseksi on turvallinen tapa tuottaa mielihyvää itselleen ja oppia tuntemaan omaa kehoaan. Nykytiedon mukaan sillä on myös monia myönteisiä terveysvaikutuksia.

Haluttomuus vaivaa nykyään myös nuoria

Varsinkin pitkissä parisuhteissa tulee vaiheita, jolloin seksihalut eivät kohtaa. Marttisen mielestä tämä on ymmärrettävää, mutta hälyttävää on, että haluttomuus vaivaa nykyään myös nuoria pariskuntia.

Marttinen uskoo, että arjen kiireillä on tässä osansa: työ, lapset ja harrastukset menevät parisuhteen edelle eivätkä puolisot löydä aikaa toisilleen. Myös kehotyytymättömyys voi aiheuttaa haluttomuutta varsinkin naisille. Seksiin ei pysty heittäytymään, jos häpeilee olemustaan.

Seksin puutetta parisuhteessa voi pitää eräänlaisena hälytysmerkkinä, sillä usein se johtaa myös henkiseen etääntymiseen. Läheisyyttä kuitenkin voi ja kannattaa elvyttää, Marttinen sanoo.

– Suhdetta täytyy rakentaa tietoisesti ja palauttaa siihen parisuhteen liima, halu olla toisen lähellä. Puhuminen on tässä olennaista: se on kaikkein tärkein seksitaito.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Kuka?

Tittamari Marttinen

51-vuotias kirjailija, joka on opiskellut seksuaaliterapeutiksi Lapin kesäyliopistossa.

Työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 1995 ja julkaissut yli 80 lasten- ja nuortenkirjaa.

Tuotantoon kuuluu myös runokirjoja ja muuta kirjallisuutta aikuisille.

Asunut Rovaniemellä keväästä 2016.

Perheeseen kuuluu aviopuoliso sekä neljä aikuista lasta aiemmasta liitosta.

Työskentelee Suomen kulttuurirahaston Lapin rahaston sihteerinä.

Julkaisi helmikuussa kirjan Seksionni – Rakkaudella seksistä (Avain). Kirja on suunnattu aikuisille ja se kannustaa kohti vahvempaa itsetuntemusta ja tasapainoista seksielämää.

Kiittää opettajaansa, rovaniemeläistä Irma Tuiskua, joka on koulutukseltaan mm. psykoterapeutti, paripsykoterapeutti, kliininen seksologi ja seksuaaliterapeutti.

"Irma on innostava, oivaltava, lämmin ja viisas sekä terapeuttina että kouluttajana. Hän puhuu kauniisti parisuhteiden ja jokapäiväisen aistillisuuden puolesta ja osaa kuunnella toisia tavalla, joka saa tuntemaan oman tarinansa erityiseksi."

Seksi saa ihmisen tuntemaan olevansa elossa

Myös toisen huomioiminen arjessa luo pohjaa läheisyydelle ja seksille. Marttinen puhuu opiskelukaveriaan lainaten arjen esileikeistä, joilla hän tarkoittaa ystävällisiä ja arvostavia tekoja, sanoja ja hellyydenosoituksia. Ne voivat johtaa halun heräämiseen ja nautinnolliseen seksiin.

– Seksi on aivan erityinen asia ihmisen elämässä. Siihen voi heittäytyä nauttimaan ja unohtaa kaiken muun. Se täyttää mielen, kehon ja kaikki aistit ja saa ihmisen tuntemaan voimakkaasti olevansa elossa.

Näin voit hoitaa parisuhdetta

1. Osoita huomiota

Huomioi kumppaniasi joka päivä. Hellyystavat säilyttävät kipinän suhteessa.

2. Puhu ja kuuntele

Kerro omista toiveistasi ja kuuntele toisen toiveita. Käytä kauniita sanoja, niissä on voimaa. Myös arkinen juttelu on tärkeää.

3. Anna aikaa

Antakaa aikaa läheisyydelle. Viettäkää kahdenkeskisiä hetkiä, jolloin nautitte kiireettömästi toisistanne.