Mainos

Arctic Design Week tarjoaa elä­myk­sel­li­siä kult­tuu­ri­ta­pah­tu­mia aivan jo­kai­sel­le – viikon kruunaa rau­han­kon­sert­ti Lordin au­kiol­la

Talvinen juhlaviikko Arctic Design Week pursuaa paikallista kulttuurielämää pitkin kaupunkia. Tutustu, mitä kaikkea viikon aikana tapahtuu ja osallistu rohkeasti esimerkiksi taidenäyttelyyn Sampokeskuksessa, työpajaan Alaruokasen talolla tai elokuvanäytökseen Arktikumissa. Hienon designviikon päättää koko kansan rauhankonsertti Lordin aukiolla.

Arktista vimmaa -tapahtumaosuutta suunnitteleva ja koordinoiva Niina Oinas odottaa innolla taide- ja kulttuuriviikkoa alkavaksi. ”Itselläni on ainakin kova kulttuurinnälkä ja halu kohdata muita ihmisiä. Kaupunkia kierrellessä voi törmätä viikon tapahtumiin vaikka ja missä.”
Arktista vimmaa -tapahtumaosuutta suunnitteleva ja koordinoiva Niina Oinas odottaa innolla taide- ja kulttuuriviikkoa alkavaksi. ”Itselläni on ainakin kova kulttuurinnälkä ja halu kohdata muita ihmisiä. Kaupunkia kierrellessä voi törmätä viikon tapahtumiin vaikka ja missä.”

Vihdoin se käynnistyy. Nimittäin koko kansan juhlaviikko Arctic Design Week.

Maailman pohjoisimman designviikon aikana on luvassa jopa 180 eri tapahtumaa eri puolilla Rovaniemen kaupunkia 21.–27.3.2022. Tapahtumakalenteriin on listattu ohjelmaa niin kaupunkilaisille, matkailijoille, yrittäjille kuin opiskelijoillekin.

Hienon viikon kruunaa koko kansan rauhankonsertti Attention! Fashion & music event for peace, joka järjestetään Lordin aukiolla 27.3.

– Aivan jokaiselle varmasti löytyy jotakin, niin paikalliselle kuin kansainväliselle yleisölle. Nyt jos koskaan on hyvä hetki lähteä rohkeasti kokemaan paikallista taide- ja kulttuuritarjontaa sekä nauttimaan elämästä, Arktista vimmaa -tapahtumaosuutta suunnitteleva ja koordinoiva Niina Oinas kannustaa iloiten.

Kaupunkifestivaali liikuttaa

Niina Oinaan koordinoiva Arktista vimmaa -kaupunkifestivaali järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa osana designviikkoa.

Kaupunkifestivaalin tapahtumakeskuksena toimii koko viikon ajan Alaruokasen talo, jonka ovet ovat avoimet kaikille. Oinaan mukaan Rovaniemen yksi vanhimmista rakennuksista on ehdottomasti jo itsessään näkemisen arvoinen kohde.

– Alaruokasen talossa on ovet auki joka päivä klo 11–17.00. Kävijät voivat käydä tutustumassa kahteen erilaiseen taidenäyttelyyn paikan päällä, osallistua TaitoLapin pitämälle taidepajalle, Äänimeditaatio-konserttiin tai vaikkapa taide- ja kaupunkisuunnittelukeskusteluun, Oinas ehdottaa.

Alaruokasen talo on yleisölle auki ja se on Arctic Design Weekin yksi avainpaikoista. ”Tervetuloa piipahtamaan juhlaviikon tapahtumakeskuksessa. Tarjolla on joka päivä paikallista kulttuuritarjontaa”, toteavat Niina Oinas ja Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela.
Alaruokasen talo on yleisölle auki ja se on Arctic Design Weekin yksi avainpaikoista. ”Tervetuloa piipahtamaan juhlaviikon tapahtumakeskuksessa. Tarjolla on joka päivä paikallista kulttuuritarjontaa”, toteavat Niina Oinas ja Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela.

Olemassa olevien taide- ja kulttuuritilojen lisäksi designviikko tuo ohjelmaa kauppakeskus Sampokeskuksen, Rinteenkulman ja Revontulen vapaina oleviin liikehuoneistoihin. Näyttelyt ja tapahtumat tulevat varmasti siis vastaan, jos kaupungissa tulee piipahdettua.

– Kuvataidepainotteiset yläkoulut ja lukiot järjestävät viikon aikana myös oman taidenäyttelynsä kauppakeskus Rinteenkulmaan. On äärimmäisen hienoa, että kaupunki pystyy näin viestimään lapsille ja nuorille taiteen tärkeydestä ja heille annetaan mahdollisuus toteuttaa itseään, Oinas toteaa hymyillen.

Lisäksi suositut käsityöläisten ja taiteilijoiden järjestämät työpajat ovat osana ohjelmaa jälleen. Osallistujilla on esimerkiksi mahdollisuus päästä tekemään omaa keramiikkalautasta tai kokeilla abstraktia intuitiivista maalaamista.

– Myös elokuvanäytöksiä on ohjelmassa, kuten nuorisoa kiinnostava VALHALLA, matkailijoille suunnattu GRITT tai täällä pohjoisessa kuvatun Panimomestarin piennäytös, Oinas vinkkaa.

Vuoden 2022 Arctic Design Week huipentuu päätösjuhlaan, jonka kruunaa arktista mystiikkaa huokuva, koko kansan rauhankonsertti Attention! Fashion & music event for peace. Tapahtuma myös striimataan kansainvälisille markkinoille.
Vuoden 2022 Arctic Design Week huipentuu päätösjuhlaan, jonka kruunaa arktista mystiikkaa huokuva, koko kansan rauhankonsertti Attention! Fashion & music event for peace. Tapahtuma myös striimataan kansainvälisille markkinoille.

Rauhankonsertti kutsuu Lordin aukiolle

Tapahtumaviikko huipentuu sunnuntaina koko perheen maksuttomaan Attention! Fashion & music event for peace -päätösjuhlaan Lordin aukiolla. Ohjelmassa on muun muassa Fashion Model Agencyn muotinäytös, rauhankonsertti, jossa esiintyy kaikille tuttu Mr. Lordi & The Bilebändi sekä juoma- ja ruokakojuja. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Visit Rovaniemi ja Business Rovaniemi.

– Vihdoin on koittanut kaikkien odottama hetki, kun voimme kokoontua yhdessä nauttimaan yleisötapahtumista. Samanaikaisesti meidän ajatuksemme ovat vahvasti myös Ukrainan kansan luona, Visit Rovaniemen Brand Manager Janne Pallari toteaa.

Tästä ajatuksesta syntyikin lopulta idea designviikon päätösjuhlaan. Muotinäytöksen ja konsertin väliin on jätetty hetki, johon Pallari halusi luoda kantaaottavan, taiteellisen sisällön rauhan puolesta. Tapahtuman kävijöillä on mahdollisuus tukea tilaisuudessa myös SPR:n toimintaa Ukrainan sodan uhrien hyväksi.

Lisäksi tapahtumassa mukana oleva Santa´s Pizza antaa myyntipaikan FC Santa Claus Junioreiden hyväksi. Näin myös paikallista lasten harrastustoimintaa saadaan tuettua ADW:n osalta.

– Designviikon ajankohtaiset teemat koskettavat meidän jokaisen arkea tavalla tai toisella, vastuullisuus ja kestävä kehitys monellakin tasolla. ADW on äärimmäisen inspiroiva tapahtuma, joka on tarkoitettu aivan meille kaikille koettavaksi. Jokaiselle löytyy varmasti tutustumisen arvoisia asioita.

Tutustu muotoiluviikon ohjelmaan täällä >>

Infoboksi

Mitä tehdä ja nähdä Arctic Design Weekilla? Tässä tärpit tulevista tapahtumista:

AVAJAISET

 • Sivistyslautakunnan kulttuuri-, liikunta- ja nuoriso- palkintojen jakaminen 

ma 21.3.2022 klo 14.00, kirjasto, Lapponica-sali

 • Arctic Opening Ceremony Open-Air 

ma 21.03.2022 klo 19.00, Pilke Arktikum Aukio, maksuton

MUSIIKKI

 • Lapin Kamarimusiikkiorkesteri: Alkukevään tunnelmissa

to 24.3.2022 klo 19:00–21:00, Korundi-sali

 • Apukka Roots Jazzkonsertti, Panu Savolaisen Soiva Trio

la 26.3 klo 18:00 alkaen, Apukka Resort

ELOKUVAT & TEATTERI

 • VALHALLA-elokuvanäytös 

ti 22.3.2022 klo 16:00–17:45, Arktikum

 • Panimomestari 

pe 25.3.2022 klo 18:00–18:45 ja klo 19:00–19:45, Kuru Lounge, Valtakatu 21

 • GRITT (no / engl)

ke 23.3. klo 20 Biorex, Sali 1, Pekankatu 12

Ilmaisliput elokuviin Osviitan palvelupisteestä arkisin ma-to 9-16.30, pe 9-15.30

TYÖPAJAT

 • Keramiikkalautanen työpaja 

to 24.3.2022 15:00–16:00, Studio Lieste, Laajakaista 3 c

 • Abstraktin intuitiivisen maalauksen työpaja 

ti 22.03.2022 17:00–19:30, Kauppakeskus Revontuli

 • Meditatiivinen Konsertti / Hoitava Äänimatka 

pe 25.3.2022 17:30–19:00, Alaruokasentalo, Valtakatu 8

LUONTO

 • Kaiken kansan Talviulkoilupäivä 

la 26.3.2022 klo 12:00–14:00, Sairaalaniemi

 • Valokävely teollisuusalueella 

ti 22.3.2022 klo 20:00–21:00, Korkalovaara Hillapolku 9

 • Revontulijooga 

pe 25.3.2022 klo 20:00–21:00, Ounasvaara

NÄYTTELYT & TAIDE

 • Luova matkailu avartaa -näyttely

ma–su 21.–27.3.2022 klo 11:00–17:00, Alaruokasen talo, Valtakatu 8

 • Karismaattinen megafauna: Lintuja ja nisäkkäitä Lapin maakuntamuseon kokoelmista

ma–su 21.–27.3.2022, Arkikum / Lapin maakuntamuseo

 • Patched Soil – Paikattu Maa (rovaniemi.fi) 

ma–su 21.–27.3.2022, Rinteenkulma, Koskikatu 25

 • Taide ja kaupunkisuunnittelu -keskustelutilaisuus

ti 22.3.2022 klo 17:30–19:00, Alaruokasen talo

ATTENTION!

 • Fashion & music event for peace

su 27.3.2022 klo 18:00–21:00 Lordin aukio, maksuton

 • Arctic Design Weekin päätöstapahtuma kaupunkilaisille ja matkailijoille. Tapahtumassa on tarjolla lämpimiä juomia ja pikkupurtavaa. Tarjoilusta vastaavat Cafe Linna ja Santa ́s Pizza & Burger.
 • Mr Lordi & The Bilebändi, Ida Elina ja Fashion Model Agencyn muotinäytös 
 • Auta Ukrainan sodan uhreja! Paikalla tukikeräyksestä vastaa SPR Lapin piiri
-