kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ap­teek­kien sään­te­ly tarpeen

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi jatkaa apteekkikeskustelua (LK 15.3.). On totta, että yksityisiä terveyspalveluita voi omistaa kuka tahansa.

Apteekkeja säännellään tarkemmin siksi, että ne eivät yksityisen terveydenhuollon tapaan täydennä julkista palvelua, vaan vastaavat sen järjestämisestä. Siksi lainsäätäjä on katsonut, että esimerkiksi apteekkien sijaintia ja omistajuutta on tarpeen säännellä.

Proviisoriomistus yhdistää taloudellisen ja ammatillisen vastuun apteekista ja takaa riippumattomuuden lääketukuista ja lääkeyrityksistä, jotta niiden kaupalliset intressit eivät pääse ohjaamaan apteekkien tuotevalikoimia ja -suosituksia. Lääkkeiden ja ruoan hintakehityksen vertaaminen on ymmärrettävästi kiusallista kaupan alalle, sillä ruoan hinta on noussut viime vuosina rajusti ja etenkin viimeisen vuoden aikana, kun samaan aikaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat hintasääntelyn ja toimivan hintakilpailun ansiosta tulleet reilusti alaspäin.

Taksiuudistukseen viittaaminen on sekin relevanttia. Se on malliesimerkki siitä, mihin sääntelyn purkaminen voi johtaa: hinnat nousevat ja palvelun laatu ja saatavuus heikkenevät. Apteekkialan tavoitteena on uudistus, jolla puututaan mahdollisiin ongelmakohtiin, muttei rikota sitä mikä toimii.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton viestintäjohtaja.