Anna uunin hoitaa hommat – Te­riya­ki-lo­hen tai pi­ta­lei­vän li­suk­keet pais­tu­vat samalla pel­lil­lä kuin lämmin tal­vi­sa­laat­ti

Jätä padat ja pannut kaappiin, sillä nämä ruuat kokataan uunipellillä. Uunissa paahtaminen antaa mahtavasti makua kasviksille.

Tofut, punasipuli, paprika ja parsakaali paahtuvat puolessa tunnissa uunissa pitaleipien täytteeksi.
Tofut, punasipuli, paprika ja parsakaali paahtuvat puolessa tunnissa uunissa pitaleipien täytteeksi.
Kuva: Elina Ylitervo

Uunipelti on laiskan kokin paras ystävä, sillä pilkkomisen ja maustamisen jälkeen ei tarvitse kuin odotella. Parhaimmillaan koko ateria syntyy yhdellä uunipellillä.

Lämmin talvisalaatti tarvitsee vain lirauksen kastiketta päälleen. Teriyaki-lohen lisukkeet paistuvat samalla pellillä.

Mausteisen tofun seuraksi pilkotaan reilusti kasviksia, jotka paahtuvat muhevaksi pitaleivän täytteeksi. Paahda kasviksia makusi mukaan. Pellille sopivat mainiosti myös kukkakaali, punajuuri, palsternakka ja peruna.

Kotiuuni ei ole tarpeeksi kuuma perinteiselle pizzalle, mutta roomalaisen peltipizzan paistoon se sopii mainiosti. Tee taikina valmiiksi edellisenä päivänä ja nosta tunniksi huoneenlämpöön ennen paistamista. Jos haluat lisätä pizzaan lihaa, revi päälle muutama siivu prosciuttoa. Täytteeksi voi kokeilla myös paistettuja munakoisosiivuja, herkkusieniä tai säilöttyjä artisokansydämiä.

Teriyaki-lohi ja kasviksia

Teriyaki-marinadi antaa lohelle muhevan maun.
Teriyaki-marinadi antaa lohelle muhevan maun.

neljälle

700 g lohifilettä

1 punainen chili

1 tl seesaminsiemeniä

½ sitruuna

1 keskikokoinen bataatti

150 g varsiparsakaalta

¼ tl suolaa

1–2 rkl oliiviöljyä

mustapippuria

Teriyaki-marinadi

1 dl teriyaki-kastiketta

2 ½ rkl limettimehua

1 rkl seesamiöljyä

2 tl ruokosokeria

½ tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 cm inkivääriä

Laita lohi marinoitumaan hyvissä ajoin. Sekoita teriyaki-kastikkeeseen limettimehu, seesamiöljy, ruokosokeri ja suola. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Lisää marinadin joukkoon.

Leikkaa lohi neljään palaan ja laita vahvaan, suljettavaan muovipussiin. Kaada marinadi päälle, sulje pussi tiiviisti ja anna maustua jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.

Laita marinoituneet lohipalat leivinpaperilla päällystetylle pellille. Sivele pussiin jäänyt marinadi lohisiivuille. Leikkaa chili siivuiksi ja ripottele seesaminsiemenien kanssa lohipalojen päälle.

Leikkaa bataatti ohuiksi siivuiksi ja sitruuna lohkoiksi. Huuhtele varsiparsakaalit ja puolita tarvittaessa paksuimmat. Levitä kasvikset pellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Paista 200 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes lohi on kypsynyt ja kasvikset pehmenneet. Purista paahdetuista sitruunoista makua bataatin ja varsiparsakaalin päälle.

Roomalainen peltipizza

Kokeile pizzaperjantaina roomalaista peltipizzaa.
Kokeile pizzaperjantaina roomalaista peltipizzaa.

pellillinen

Pizzataikina

6 dl 00-vehnäjauhoja

1 tl kuivahiivaa

3 dl kylmää vettä

1 ½ tl suolaa

1 ½ rkl oliiviöljyä

Täyte

1 tlk (400 g) säilöttyjä pelati-tomaatteja

½ tl suolaa

mustapippuria

200 g kirsikkatomaatteja

2 palloa mozzarellaa

puntti tuoretta basilikaa

Valmista taikina edellisenä päivänä. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon kuivahiiva. 00-jauhot ovat vehnän ydinosasta valmistettuja, erityisesti pizzapohjaan sopivia jauhoja. Lisää vesi ja vaivaa 10 minuuttia. Sekoita suola tilkkaan vettä ja vaivaa taikinan sekaan. Lisää lopuksi oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan.

Kostuta kädet öljyllä ja ala taitella taikinaa: nosta taikina ilmaan, anna venyä ja taita itsensä päälle. Toista muutaman kerran. Anna levätä muutama minuutti ja toista. Jatka niin kauan, että taikina on sileä ja kiinteä eikä tartu enää sormiin. Älä lisää jauhoja.

Muotoile taikina palloksi ja anna nousta jääkaapissa oliiviöljyllä sivellyssä tiiviissä astiassa vuorokausi. Nosta taikina huoneenlämpöön tunti ennen pizzan paistamista.

Kaada säilötyt tomaatit kulhoon ja puristele tomaatit käsin sopivan kokoisiksi paloiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile sormin uunipellin kokoinen levy. Älä riko kohoamisen aikana muodostuneita ilmakuplia. Nosta levy leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Levitä tomaattikastike ja kirsikkatomaatit pizzan päälle.

Paista 250-asteisessa uunissa alatasolla 20–25 minuuttia minuuttia, kunnes pohja on rapea. Puristele mozzarellasta varovasti nestettä pois ja revi palasiksi. Levitä pizzan päälle mozzarellaa ja basilikaa. Leikkaa palasiksi saksilla ja tarjoile heti tai hieman jäähtyneenä.

Lämmin talvisalaatti

Lämmin talvisalaatti maistuu kylmänäkin seuraavana päivänä.
Lämmin talvisalaatti maistuu kylmänäkin seuraavana päivänä.

neljälle

500 g hokkaidokurpitsaa

3 porkkanaa

1 prk (380 g) kikherneitä

2 rkl oliiviöljyä

1 tl juustokuminaa

1/4 tl kanelia

1 tl suolaa

mustapippuria

150 g fetaa

ripaus timjamia

Lisäksi

lehtipersiljaa

sitruunamehua

oliiviöljyä

Kuori kurpitsa, irrota siemenet ja leikkaa lohkoiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa lohkoiksi. Valuta kikherneet. Levitä kurpitsa- ja porkkanalohkot leivinpaperilla päällystetylle pellille.

Sekoita oliiviöljyyn juustokumina, kaneli ja suola. Levitä seos lohkojen ja kikherneiden päälle ja mausta vielä mustapippurilla. Sekoita käsin niin, että öljyä on joka puolella.

Laita feta pieneen uuninkestävään astiaan, joka on voideltu oliiviöljyllä. Pirskottele öljyä fetan päälle ja ripottele hieman timjamia. Paahda 225 asteessa 25–30 minuuttia.

Nosta lohkot ja kikherneet tarjoiluastiaan. Murustele päälle feta, hienonna lehtipersiljaa ja lorauta hieman oliiviöljyä ja sitruunamehua kastikkeeksi. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Tofu swaharma -pitat

Pita täytetään mausteisella tofulla, paahdetuilla kasviksilla ja ihanan valkosipulisella kastikkeella.
Pita täytetään mausteisella tofulla, paahdetuilla kasviksilla ja ihanan valkosipulisella kastikkeella.

neljälle

270 g tofua

2 pientä punasipulia

1 punainen paprika

1 parsakaali

1 ½  rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Shawarma-marinadi

3/4 tl suolaa

1 tl juustokuminaa

2 tl korianteria

½ tl kanelia

1 tl kurkumaa

½ tl chilihiutaleita

1 tl valkosipulijauhetta

4 rkl oliiviöljyä

Lisäksi

4 täysyväpitaleipää

1 valkosipulinkynsi

200 g turkkilaista jogurttia

suolaa

mustapippuria

1/4 kurkku

kirsikkatomaatteja

Leikkaa tofu pitkittäin puoliksi, kääri keittiöpyyhkeeseen ja aseta painon alle hetkeksi. Näin saat ylimääräisen nesteen pois. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Revi tofu suupaloiksi ja sekoita marinadin joukkoon.

Lado tofut leivinpaperilla päällystetylle pellille. Leikkaa punasipuli siivuiksi, paprika lohkoiksi ja parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Levitä nekin pellille ja pirskota päälle oliiviöljyä. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Tee sillä välin jogurttikastike. Raasta valkosipulinkynsi ja sekoita turkkilaisen jogurtin joukkoon. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa hetki. Leikkaa kurkku kuutioiksi ja puolita kirsikkatomaatit.

Lämmitä pitaleivät. Täytä paahdetulla tofulla ja kasviksilla, jogurttikastikkeella, kurkulla ja tomaatilla. Tarjoile heti.

Muksujen suosikki onnistuu uunissakin

Pinaattilätyt ovat lasten suosikkiruokaa, mutta lettusten paistaminen arki-iltana vie turhan paljon aikaa. Avuksi rientää uunipelti! Kumoa lättytaikina pellille ja tuuppaa koko komeus uuniin. Odotellessa ehtii kattaa ruokapöydän ja tekaista salaatin pannarin seuraksi.

Pinta paistuu ihanan rapsakaksi, ja valmis pannari on helppo leikata saksilla sopiviksi suupaloiksi. Kokonaisesta pellillisestä riittää syötävää useammalle pinaattilättyjen ystävälle.

Jos haluat käyttää tuoretta pinaattia, ryöppää 5 desilitraa pinaattia vähässä vedessä, valuta ja saksi taikinan joukkoon. Voisulan voi korvata vajaalla ½ desilitralla rypsiöljyä.

Pinaattipannukakku

kuudelle

150 g pakastepinaattia

25 g sulaa voita

3 kananmunaa

7 dl maitoa

2 dl vehnäjauhoja

2 sämpyläjauhoja

1 tl suolaa

Sulata pakastepinaatti hyvissä ajoin. Valuta sulanut pinaatti lävikössä. Painele ylimääräinen neste pois lusikalla. Sulata voi kattilassa ja anna jäähtyä. Sekoita kananmunien rakenne kevyesti rikki vispilällä ja lisää maito. Siivilöi jauhot sekaan vähitellen, lisää suola, jäähtynyt voi ja pinaatti.

Anna taikinan turvota 20 minuuttia. Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista pannukakkua 225 asteessa 30–35 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja pannari on kypsä. Tarjoa puolukkahillon kanssa.