Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Ana­lyy­si: Yh­tei­sen vi­hol­li­sen ku­kis­tu­mi­nen nosti vanhat jän­nit­teet pintaan – Isis my­häi­lee ja kerää voi­miaan Yh­dys­val­to­jen ja Iranin is­kies­sä yhteen

Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet osoittavat todeksi sanonnan, että mikään ei yhdistä vihollisia tehokkaammin kuin yhteinen vihollinen. Terroristijärjestö Isisin kukistuminen on pyyhkäissyt pois hataran välirauhan maiden väliltä. Isis saa nyt aikaa koota rivejään sillä aikaa, kun Yhdysvallat ja Iran ovat toistensa kurkuissa, pohtii Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.


Jääkausi pitkän linjan vihollisten Yhdysvaltojen ja Iranin välillä syveni entisestään Yhdysvaltojen surmattua vaikutusvaltaisen iranilaiskomentajan Qassem Suleimanin perjantain vastaisena yönä Irakissa ohjusiskulla. Jännitteet olivat kääntyneet nousuun näennäisen suvantovaiheen jälkeen jo aiemmin eikä liennytystä ole näköpiirissä. Vaarana on tilanteen eskaloituminen, sillä Iranilla ei ole ollut tapana jättää reagoimatta.

Ennen suhteiden uutta kärjistymistä maat olivat löytäneet toisensa hetkeksi yhteisen vihollisen ansiosta. Molempien maiden intresseissä oli kukistaa jihadistinen terroristiliike Isis, joka luokitteli kohteekseen paitsi länsimaat myös islaminuskoisten valtioiden shiia-hallitukset.

Lähi-idän alati räjähdysalttiissa ympäristössä yhteisen vihollisen löytyminen toi jonkinlainen hataran välirauhan Yhdysvaltojen ja Iranin välille, vaikka kulisseissa on kuohunut koko ajan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.