Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Rakentaminen: Miika Moi­la­nen on ra­ken­ta­nut mas­sii­vis­ta hir­si­ta­loaan jo viisi vuotta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Ana­lyy­si: Teol­li­suu­den har­tei­ta painaa en­nen­nä­ke­mä­tön vastuu, kun vien­ti­teol­li­suus neu­vot­te­lee työ­eh­dois­ta – rat­kai­sul­la on suora vai­ku­tus myös kun­ta-alan palk­koi­hin

Sota Ukrainassa vaikuttaa monellakin tapaa neuvottelupöydässä. Toisaalta se on pääsyy korkeaan inflaatioon, toisaalta ulko- ja turvallisuuspoliittinen epävakaus lähialueilla luo painetta työmarkkinasopuun Suomessa.

Suomen vienti on noin 40 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euromääräisesti laskettuna tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli 98 miljardia euroa vuonna 2021.
Suomen vienti on noin 40 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euromääräisesti laskettuna tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli 98 miljardia euroa vuonna 2021.
Kuva: Joel Maisalmi
Analyysi

Ukrainan sodan aiheuttama rakettimainen hintojen nousu ja viime syksyn poikkeuksellinen julkisen sektorin palkkaratkaisu tuovat lisäkierrettä neuvotteluihin, kun vientiteollisuus neuvottelee työehdoista.

Kyse ei ole vain teollisuuden työntekijöiden palkoista, vaan tiistaina jatkuvilla neuvotteluilla on suora vaikutus myös kunta-alan kesäkuussa 2022 sovittuihin palkkoihin.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi