Ana­lyy­si: Kouluja saa­te­taan avata vielä ennen ke­sä­lo­mia – hal­li­tus kertoo päi­vi­te­tys­tä ko­ro­na­suun­ni­tel­mas­taan tällä vii­kol­la

Peruskoulut saattavat olla auki ainakin viikon tai kaksi ennen kesälomia. Maakuntien sulkemisia tuskin on tulossa, arvioi Lännen Median politiikan toimittaja Anita Simola.


Hallitukselta odotetaan tällä viikolla tietoja koronakevään seuraavista toimenpiteistä.
Hallitukselta odotetaan tällä viikolla tietoja koronakevään seuraavista toimenpiteistä.
Jatkuvatko koululaisten etäpäivät kotona vielä toukokuun puolen välin jälkeen vai aukenevatko oppilaitosten ovet ennen kesää? Nykylinjausten mukaan oppilaitokset ovat kiinni toukokuun 13. päivää asti.

Kysymykseen odotetaan vastausta keskiviikkona. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on luvannut, että hallitus käsittelee koronakriisin rajoituksia alkuviikolla.

Esillä voivat olla rajoitusten purkaminen, olemassa olevien kiristäminen tai uusista rajoituksista päättäminen. Moni odottaa myös signaalia siitä, milloin koko testauskapasiteetti saadaan käyttöön.

Monissa perheissä eniten odotettu uutinen olisi koulujen avautuminen.

Hallituslähteiden mukaan keskusta olisi taipumassa siihen, että kouluja voitaisiin avata portaittain viikoksi tai kahdeksi ennen kesälomia.

Keskusta on aiemmin vetänyt hallituksessa tiukkojen rajoitusten linjaa. Puolueella on huoli siitä, että jos hallitus hätiköi liikaa purkaessaan rajoituksia, tauti räjähtää käsiin.

Koulujen avaamisessa on sen sijaan kyse myös lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä oppimisesta. Sosiaalinen paine avautumiseen lisääntyy koko ajan. Nyt on nähty, että osa selviää etäopiskelusta hyvin omatoimisuuden ansiosta, mutta eivät kaikki. Koulupudokkaiden määrän pelätään lisääntyvän rajusti.

Viikon tai parin jakso tutussa kouluympäristössä toimisi eräänlaisena tsekkauspisteenä. Opettajat ehtisivät nähdä, miten oppilaat ovat selvinneet etäviikoista. Tällainen käytäntö voisi olla hyvä ainakin peruskoulun pienimmille oppilaille.

Koulujen osittaisen avautumisen puolesta puhuu myös se, että perheet pääsisivät normaaliin päivärytmiin. Myös kouluruokailu puhuttaa. Monessa perheessä lämpimän aterian valmistamiselle ei jää aikaa.

Nyt yli kymmenen hengen tilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Hallitus joutuu ottamaan kantaa myös siihen, pitäisikö lukumäärää alentaa.

Esimerkiksi Saksassa vain kaksi henkilöä saa kokoontua kerralla. Suomessa on viime aikoina pyöritelty lukua viisi.

Viisi ei ole kovin paljon, jos ajattelee vaikka kirkollisia toimituksia. Kansanedustajat ovat saaneet seurakunnilta palautetta, joiden mukaan esimerkiksi vihkiäisten ja ristiäisten järjestäminen etänä ei saa paljon kannatusta. Täysin ymmärrettävää.

Päähallituspuolue Sdp:ssä ajatusmalli on, ettei rajoituksista lähdetä pitämään huutokauppaa, vaan tukeudutaan kahteen teesiin. Kaikkien rajoitusten pitää perustua arvioon epidemiatilanteesta alueellisesti ja koko Suomessa sekä arvioon rajoitustoimien tehokkuudesta.

Puoluelähteistä arvioidaan, ettei se asetu vastahankaan, jos huolellisten vaikutusarvioiden jälkeen kouluja aiotaan avata. Kädenvääntöä toki on käyty avaamisesta sekä puolesta että vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen kertoi viikonvaihteessa, että pian voi olla mahdollista siirtyä ainakin osittain hybridistrategiaan. Se tarkoittaa, että taudin etenemistä voitaisiin hallita enemmänkin yksilöihin kohdistuvin keinoin eli testaamalla ja jäljittämällä tartuntaketjuja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on kertonut, että testattavien määrä pitäisi saada nousemaan 10 000:een päivässä. Nyt testauksia tehdään noin 3 000 päivässä.

Yksityiset sote-alan yritykset ovat tarjonneet apuaan testauksiin. Hallitus ei aluksi ollut innostunut tarjouksesta.

Lännen Media kertoi viikonvaihteessa, että keskusta haluaa koko testauskapasiteetin käyttöön mahdollisimman pian.

Nyt myös sdp:stä kuuluu, että yksityiset palveluntarjoajat otetaan mukaan, kunhan saadaan neuvoteltua tarpeeksi kustannustehokkaat paketit.

Vaikka koko kapasiteetti olisi käytössä, ongelmilta ei vältytä.

Anita Simola
Anita Simola
Kuva: Joel Maisalmi

Osa yksityisistä yrityksistä käyttää samoja laboratorioita kuin julkinen ala eli lisäkapasiteetin saanti on vähän niin ja näin.

Uusimaa oli eristettynä reilut 2,5 viikkoa. Hallituslähteissä ei uskota, että suunnitteilla olisi muiden maakuntien sulkemista määräajaksi.

Fakta

Nämä rajoitteet voimassa

Oheiset rajoitukset voimassa 13.5 asti lukuun ottamatta ravintoloita, jotka ovat suljettu 31.5. asti.

Koulut suljettu kautta linjan.

Yli 10 hengen tilaisuudet kielletty.

Nuoriso- ja kerhotilat, uimahallit ja sisäliikuntatilat suljettu.

Valtion ja kuntien museot, teatterit kiinni.

Julkisen sektorin työntekijät etätöissä, jos työtehtävät sen mahdollistavat.

Ravintolat ja kahvilat kiinni.

Suomen rajat suljettu, matkustajaliikenne pysäytetty.

Yli 70-vuotiaille karanteenia vastaavat olosuhteet.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien palveluyksiköissä kielletty.

Lääkkeiden, tavaroiden ja palveluiden myyntiä rajoitettu.