Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Ana­lyy­si: Eheä ke­hi­tys­ta­ri­na ja pit­kä­jän­tei­syys rat­kai­si­vat Oulun voiton kirissä Eu­roo­pan kult­tuu­ri­hui­pul­le 2026 –  päähän ve­det­tiin etu­kä­teen tilatut mes­ta­ri­lip­pik­set

Tampereella uho ja voiton odotus vaihtuivat synkkään vaitioloon, kun Oulun valinta vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi varmistui keskiviikkona päivällä. Oulun voitossa on kyse paljon enemmästä kuin Tampereella tappion hetkellä vilautellusta aluekehityksestä. Oulun ydinryhmä aloitti työnsä aiemmin, jo vuonna 2017, ja hakemus hioutui matkalla timantiksi. Lopulta muutostahto ja monipuolisuus vakuuttivat arviointiraadin viime metreillä, arvioi Matti Posio.

Oululaisen ja tamperelaisen itseluottamuksen ero on siinä, että Tampereella usko omaan erinomaisuuteen saa helposti sanallisen muodon.

Hetkiä ennen vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin paljastumista koomikko Simo Frangén julisti Tampereella saunaravintolaan kokoontuneelle hakutiimille: "Tampere on paras, ja nyt katsotaan, mihin se riittää."

Puolisen tuntia myöhemmin Oulussa tempaistiin esiin etukäteen tilatut Mestari-lippikset. Pohjoisessa voittoa ei ollut etukäteen hehkutettu, mutta olihan siihen toki varauduttu.

Kulttuuripääkaupungin hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen huikkasi puhelimeen Helsingistä, että lippiksiä oli tilattu "riittävä määrä" ja tilataan lisää.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.